Zdravje > Prehrana
2879 ogledov

Specite potico za veliko noč

potica Profimedias
Velika noč se hitro bliža, mnogi se že veselite slastne potice. Pa poznate pravi uradni slovenski recept? Koliko vas bo stala orehova potica?

Kot vemo, je z januarjem stopil v veljavo pravilnik, ki določa, kako se speče slovenska potica.

Proizvajalci, ki bodo želeli proizvajati potice pod zaščitenim imenom slovenska potica, se bodo morali za proizvodnjo certificirati celo pri neodvisnih certifikacijskih organih.

Za nadeve slovenske potice lahko uporabimo orehe, orehe z rozinami, pehtran, pehtran s skuto, na voljo imamo še rozinov nadev.

Najdražja orehova potica

Statistični urad je že lani zbral podatke o tem, koliko so stale sestavine za pripravo potice. Preverjali so cene za orehova jedrca, maslo, rozine, jajca, sladkor, mleko in moko.

Po podatkih urada je torej največ treba odšteti za orehova jedrca, in sicer 12,28 evra za kilogram. Če bi kupili kilogram orehovih jedrc, kilogram masla, rozin, sladkorja in moke, ter deset kosov jajc in liter mleka, bi v povprečju odšteli 28,08 evra.

Slovenski recept

Za otroke pa bo najbrž kljub visoki ceni najljubša prav orehova potica, zato se skupaj podajte v trgovino po sestavine.

Za testo potrebujete:

  • kilogram pšenične moke,
  • 30 gramov kvasa,
  • 100 gramov surovega masla,
  • 120 gramov sladkorja,
  • 10 gramov soli,
  • 3 – 5 rumenjakov,
  • eno žličko vaniljevega sladkorja,
  • eno žličko ruma,
  • do 500 mililitrov mleka.

Za orehov nadev pa:

  • kilogram zmletih orehovih jedrc,
  • 375 gramov sladkorja
  • do 125 gramov surovega masla (lahko tudi brez masla)
  • 3 – 4 beljake
  • 10 – 20 gramov vaniljevega sladkorja
  • 1 – 2 noževi konici cimeta
  • 470 – 600 mililitrov mleka (po potrebi)

Na spletni strani ministrstva za kmetijstvo je sicer objavljen dokument, v katerem je zapisana točna receptura za pravo slovensko potico. Po tej recepturi lahko kvašeno testo zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo tako dolgo, da bo povezano, nelepljivo in gladko.

Če ga pripravljamo brez vzhajanja, pustimo testo po mešanju počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 centimetra, namažemo z nadevom, zavijemo, potico vzhajamo ter spečemo.

Če ga pripravljamo z vzhajanjem, po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5 - 1,5 centimetra) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.

Recept za nadev

Za nadev orehova jedrca fino ali grobo zmeljemo. Mlete orehe prelijemo z vročim mlekom ter ohladimo. Zmesi primešamo vaniljev sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo, in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.

Testo nato razvaljamo na debelino mezinca, na en kilogram kvašenega testa sicer nadevamo najmanj en kilogram orehovega nadeva. Potica mora imeti 3-4 zavoje do srednje velikega modela, pri večjih modelih ima lahko 1 – 2 zavoja več.

Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehovih jederc.

Testo nato z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.

Potico v pekaču pustimo vzhajati. Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in pečemo na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperaturo in čas pečenja prilagodite glede na vrsto peči in velikost potice.

Pečeno potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine. 

Potica Prebold Oglaševanje Festival potic
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.