Zdravje > Prehrana
16535 ogledov

Škodljivo! Nikar ne delajte te napake v hladilniku!

Živila v hladilniku Živila v hladilniku
Navodila: V grelnikih nikoli ne kuhajte vode, ki je ostala od prejšnje uporabe.

Letošnji svetovni dan umivanja rok (15. oktobra) se osredotoča na povezavo med umivanjem rok in prehrano, kar vključuje tudi higieno živil. 

riž Magazin Teh živil ne pogrevajte

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ) tako znova opozarjajo na dosledno in pravilno umivanje rok. Da se izognemo morebitnim okužbam, je prav tako  pomembna pravilna uporaba živil in materialov, v katerih so ta živila shranjena.

česen, čebula Zdravje Teh živil ne shranjujte v hladilniku

"Po odprtju konzerve, živilo takoj prestavite iz konzerve v stekleno, keramično ali plastično posodo, ki jo, če hrane ne boste takoj pojedli, shranite v hladilniku, " je eno od pomembnejših pravil varne uporabe materialov stiku z živili.

Sicer na NIJZ svetujejo:

  • Embalirana živila shranjujte pri zmernih temperaturah (npr. plastenk za vodo ne shranjujte v avtu v poletnem času, saj so temperature v avtu, zaprtem na soncu, lahko poleti lahko zelo visoke).
  • Ne uporabljajte večkrat kovinskih pokrovov za steklene kozarce za vlaganje (niso namenjeni večkratni uporabi), uporabite nove, nerabljene in preberite navodila (včasih pokrovi niso primerni za stik z vsemi vrstami živil).
  • Če pa že uporabite rabljeno embalažo, jo uporabite le za tista živila, za katera je bila tudi prvotno namenjena (npr. olje shranjujte v plastenki v kateri se je tudi prej nahajalo olje, ali v steklenici). Proizvajalci preskušajo embalažo za določen namen in za ta namen uporabe je preverjena, za druge namene in morebitno večkratno uporabo pa mogoče ni primerna.
  • Ne uporabljajte aluminijskih posod in embalaže za kisla in slana živila.
  • Pri grelnikih vode čim redkeje odstranjujte vodni kamen. Ko ga pa odstranite, oziroma pred uporabo novega grelnika prvih nekaj zakuhanih vod zavrzite. V grelnikih nikoli ne kuhajte vode, ki je ostala od prejšnje uporabe. Vsakič uporabite svežo vodo.
  • V posodah (iz nerjavečega jekla, v kovinskih posodah z različnimi prevlekami) pred prvo uporabo zakuhajte razredčen kis in raztopino zavrzite.
  • Silikonske pekače pred prvo uporabo pregrejte v pečici, pečico nato odprite in kuhinjo prezračite.
  • Ne uporabljajte keramične, kvazikeramične, melaminske ali emajlirane posode, pri kateri ste opazili vidne spremembe površine.
  • Vino ali sokove iz kristalnih kozarcev uživajte samo ob posebnih priložnostih.
  • Ne puščajte pribora (kuhalnic, zajemalk…) v posodi s hrano med kuhanjem.
  • Ne pregrevajte praznih posod z zaščitnimi teflonskimi in kvazikeramičnimi prevlekami nad temperaturo, ki jo je predpisal proizvajalec in pazite, da pri uporabi ne prihaja do hitrih temperaturnih sprememb (ko npr. v vročo posodo nalijete hladno vodo).
  • Posode s kvazikeramičnimi prevlekami ne uporabljajte za kisla živila in pri kuhanju ali serviranju ne uporabljajte ostrih pripomočkov.
  • Melaminske posode ne uporabljajte v mikrovalovni pečici.

Umivajte si roke

umivanje rok Na stotine bakterij Zdravje Dan umivanja rok: Voda in milo ali razkužilo?

Preko rok se prenašajo predvsem povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni, okužb in zastrupitev s hrano, posredno pa tudi povzročitelji gripe in drugih respiratornih okužb, zato je redno umivanje še kako pomembno. "Pogosto si z milom umivamo roke vsaj 20 sekund," pravijo na NIJZ,

Pravilno umivanje rok | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Roke si seveda umijemo takoj, ko se umažejo. Posebej skrbno pa si umivamo roke pred, med in po pripravi jedi, še posebej dosledno, če rokujemo s surovim mesom, jajci, morskimi školjkami, svežo neočiščeno zelenjavo ali sadjem,"svetujejo.

Komentarjev 3