Zdravje > Prehrana
703 ogledov

Študentom s celiakijo svetujejo, naj v gostinske lokale ne zahajajo

Že majhna napaka lahko povzroči, da bolnik zaužije tolikšno količino glutena, ki lahko povzroči hudo reakcijo in okvaro tankega črevesja.

 Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS)  študentom s celiakijo svetujejo, naj zaradi navzkrižne kontaminacije raje ne jedo hrane v lokalih.

Obiskali so namreč devet gostinskih obratov po Sloveniji, ki ponujajo študentska kosila za bone: "Preverili in ocenili smo, na kakšen način imajo na prodajnih mestih označen gluten in druge alergene, ali je osebje poučeno o glutenu in ali poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z alergenom. Že majhna napaka lahko namreč povzroči, da bolnik zaužije toliko glutena, ki lahko povzroči hudo reakcijo in okvaro tankega črevesja," so pojasnili ob tem. 

Pri nakupu brezglutenskega študentskega obroka so se v lokalih iz treh slovenskih mest obnašali kot običajni gostje, pred naročilom hrane povedali, da imajo celiakijo in povprašali po obrokih brez glutena, na ZPS pojasnjujejo potek raziskave. 

"V vseh devetih gostinskih obratih so nam ponudili brezglutenski obrok, četudi na jedilniku ni bil posebej naveden. Velja pa poudariti, da vsi obiskani gostinski obrati brezglutenske jedi pripravljajo v isti kuhinji kot druge jedi, zato ne morejo zagotoviti, da pri njihovi pripravi ne bi prišlo do navzkrižne kontaminacije. Večinoma so nas na to tudi opozorili,"  je pojasnila Nina Kremič.

"Le en gostinski obrat je bil ocenjen zelo dobro, vsi ostali pa slabše, kar dva sta zaradi pomanjkljivih informacij na prodajnem mestu dobila skupno oceno pomanjkljivo."

V dveh obratih seznam le na zahtevo

Potrošniki, ki so alergični ali preobčutljivi na neko snov, imajo pravico do podrobnih informacij o prisotnosti te snovi v živilih, saj je lahko v nasprotnem primeru ogroženo njihovo zdravje, opozarjajo na zvezi potrošnikov. 

Dodajajo, da morajo biti po zakonu v obratih javne prehrane alergeni označeni na dobro vidnem mestu, zlahka vidni in jasno čitljivi ter navedeni na vsaj enem od mest, kjer je predstavljena ponudba (npr. jedilni list, pano, zaslon …).

"Večina obiskanih gostinskih obratov je imela seznam alergenov naveden na začetku glavnega menija. Pri posameznih jedeh so bili vsebovani alergeni označeni s številkami, črkami ali opisno. V dveh obratih, Kitajska restavracija Chang in Mornarček ribja kantina, smo seznam dobili šele na zahtevo, kar je seveda neustrezno. Čeprav je večina obratov na glavnem meniju imela seznam alergenov, pa so jih pogosto pozabili označiti še pri dnevni ponudbi jedi in ponudbi za študente. Prav tako so nekateri pozabili označiti alergene v pijačah," opozarja strokovnjakinja. Dodaja, da so imeli celotno ponudbo označeno v petih gostinskih obratih.

Pri jedeh, ki vsebujejo žita, v nobenem od obiskanih obratov ni bilo navedeno, za katero vrsto žita gre (npr. za pšenico, rž, ječmen. Večinoma je bilo označeno le, da jed vsebuje gluten. Tudi pri jedeh, ki vsebujejo oreške, ni bilo navedeno, katere oreščke vsebujejo. Ni namreč nujno, da je potrošnik alergičen na vse vrste oreščkov.

Glede znanja zaposlenega osebja in načina dela, ki zahteva preprečevanje navzkrižne kontaminacije z glutenom, so raziskovalci ugotovili, da so bili zaposleni dobro seznanjeni z brezglutensko ponudbo, saj so vedeli, kaj smejo ponuditi.

Pomanjkljivosti Zdravje V te slaščičarne raje ne zahajajte

Celiakija

Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten.   V zadnjem času je ena pogostejših bolezni prebavnega trakta tako pri otrocih kot pri odraslih. Z njo se sooča približno odstotek prebivalstva. Zdravila za to bolezen ni, zato se morajo bolniki držati stroge diete brez glutena. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.