Zdravje > Prehrana
4948 ogledov

Tako koristen je v resnici kostanj

kostanj Shutterstock
Uživanje kostanja, enega glavnih simbolov jeseni, ima lahko številne pozitivne učinke na vaše zdravje.

Med drugim izboljšuje prebavo, preprečuje nastanek srčno-žilnih bolezni in diabetesa in krepi kosti. Po mnenju nekaterih strokovnjakov pa naj bi preprečeval tudi nastanek kroničnih bolezni.

1. Preprečuje sladkorno bolezen

Živila, ki imajo veliko vlaknin – kot na primer kostanj – uvrščamo med živila z nižjim glikemičnim indeksom, zaradi česar ta vrsta hrana povzroči počasnejši dvig krvnega sladkorja. To preprečuje nihanje ravni krvnega sladkorja, kar je lahko nevarno za sladkorne bolnike in je lahko tudi vzrok za pojav diabetesa tipa 2.

2. Krepi imunski sistem

Zaradi visokih koncentracij vitamina C in drugih antioksidantov je kostanj idealno živilo za krepitev imunskega sistema.

3. Povečuje gostoto kosti

Baker in magnezij, ki ju vsebuje kostanj, prispevata k absorpciji železa, ki je pomemben za rast kosti in njihov razvoj.

4. Odpravlja prebavne težave

Ker je kostanj bogat vir vlaknin, je lahko močan zaveznik, ko imate prebavne težave.

5. Izboljšuje možgansko funkcijo

Kostanj je bogat vir vitaminov B, kot so folatom, riboflavinom, tiaminom, ki so neposredno povezani z ustreznim nevrološkim razvojem in delovanjem. Poleg tega pa lahko kalij v kostanju poveča pretok krvi v možganih, kar pozitivno vpliva na koncentracijo in spomin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.