Zdravje > Prehrana
4127 ogledov

Testirali 15 velikonočnih šunk in samo tri ocenili z zelo dobro

velikonočni zajtrk, pirhi, jajčka, šunka Shutterstock
Nižje ocena posledica neskladnega označevanja, dodane vode in posledično večjega števila aditivov.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije tokrat objavljajo rezultate testiranj vakumsko pakiranih šunk -  prehranskega izdelka, ki je v tem času še posebej posebej aktualen. Trgovci so zato že poskrbeli za pestro izbiro velikonočnih šunk, mnogi kupci pa si zastavljajo vprašanje, katero izbrati. Na prvi pogled so si namreč podobne in vse nosijo ime – šunka.

"V okviru primerjalnega ocenjevanja smo pregledali 15 vakuumsko pakiranih šunk v kosu. Trije izdelki so dobili skupno oceno zelo dobro, trije dobro, šest povprečno in trije pomanjkljivo," so ugotovili na naši potrošniški organizaciji.

"Nižje ocene so predvsem posledica neskladnega označevanja, dodane vode in posledično večjega števila aditivov, manjše vsebnosti beljakovin ter več nepotrebnih tehnoloških dodatkov."

 | Avtor: ZPS ZPS

  • Med 15 pregledanimi šunkami je bila le ena, ki ni vsebovala editivov, torej snovi, ki se uporabljajo za pripravo živil zaradi konzerviranja, obarvanja, slajenja. Popolnoma brez teh snovi je bila Prekmurska šunka Kodila. 
  • Tri  vsebujejo le konzervans natrijev nitrit ali kalijev nitrat (prekajene šunke Naše nam paše, Kodila in Loške mesnine), ostale pa vsaj štiri ali več različnih aditivov.
  • Največ aditivov in arom sta vsebovala izdelka Prekajena šunka Z'dežele (12) in Prekajena šunka Kras (11).

Cena ne odraža nujno kakovosti

Kot že ničkolikokrat se je tudi pri analizi šunk pokazalo, da cena ne odraža nujno kakovosti, "saj lahko za šunko, ki bo imela le 72 odstotkov mesa odštejemo skoraj toliko kot za šunko, kateri je dodan le konzervans natrijev nitrit."

Videz: Izgibajte se izdelkom z luknjicami 

Izdelke so ocenili tudi glede na izcejo in luknjičavost prereza. Luknjice so posledica dodajanja vode v izdelek z injiciranjem, izceja pa pomeni slabše zadrževanje vode znotraj šunke. "Izdelkom smo znižali oceno glede na gostoto luknjic na prerezu in količino izceje. Najboljše ocene pa so dobili izdelki brez vidnih luknjic in brez izceje, kar so razen enega tudi izdelki z manj dodanimi aditivi in brez dodane vode," pojasnjujejo je dejala Anja Zupan, ZPS, ki opozarja, da izogibajte se izdelkov z luknjicami v mesu.

Prehranski profil

En izdelek so zaradi zelo nizke vsebnosti beljakovin (14g/100 g) ter številnih tehnoloških dodatkov (aditivov in drugih nepotrebnih sestavin, ki predvsem vežejo vodo), dodane vode in visoke vsebnosti soli (3,1 g/100 g) ocenili kot nezadovoljiv.

Izdelke brez aditivov so ocenili kot zelo dobre, oziroma jim za dodatek le natrijevega nitrita odšteli minimalno število točk, so še pojasnili. 

Raje kakovostno in košček manj

  • Šunka vsebuje veliko soli, tudi do okoli 5 gramov na 100 gramov izdelka (Prekmurska in Schwarzwaldska šunka, Loške mesnine), še posebej, če je pripravljena po klasičnem postopku brez dodane vode.
  • Prav tako šunke vsebujejo kar nekaj maščobe, tiste z dodano vodo sicer precej manj (1,8 do 8,7 grama), kot tiste brez (8 do 17 gramov). Vsebnost je seveda odvisna od izbire kosa mesa kot tudi načina predelave.

Zato pri ZPS seveda priporočajo zmernost. "Kos ali dva (približno 25 – 50 gramov) pri velikonočnem zajtrku seveda ne bosta škodila, vendar naj pri tem ostane. Izberite pa raje tiste klasične, brez dodane vode in aditivov, čeprav s kakšnim gramom maščobe več - raje kakovostno in košček manj,"  dodajajo. 

Primerjalno ocenjevanje šunk v kosu je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskav, ki jih financira tudi  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so tako brezplačno dostopne, več informacij o velikonočnih šunkah pa najdete tukaj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.