Zdravje > Prehrana
13833 ogledov

To priljubljeno sladilo povezali s srčnim infarktom in možgansko kapjo

Profimedia
Nadomestek sladkorja, imenovan eritritol, je povezan z motnjami strjevanja krvi, možgansko kapjo, srčnim infarktom in posledično s  smrtjo, je pokazala nova študija. Gre za naravni nadomestek belega sladkorja, ki je popolnoma brez energijske vrednosti, brez kalorij.

"Stopnja tveganja ni bila majhna," je za CNN povedal vodilni avtor študije Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularno diagnostiko in preventivo na Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Ljudje, ki že imajo dejavnike tveganja za bolezni srca, kot je sladkorna bolezen, so imeli dvakrat več možnosti za srčni infarkt ali možgansko kap, če so imeli najvišjo raven eritritola v krvi, kaže študija, objavljena v prestižni reviji Nature Medicine.

Dodatne laboratorijske študije in študije na živalih so pokazale, da lahko eritritol povzroči hitrejše strjevanje krvi. Strdki se lahko odlepijo in potujejo v srce, kar povzroči srčni infarkt, ali v možgane, ki povzročijo možgansko kap.

"Vsekakor se sliši zaskrbljujoče," je dejal Andrew Freeman, strokovnjak za kardiovaskularno preventivo v bolnišnici v Denverju, ki ni bil vključen v raziskavo. Po njegovem se zdi, da obstaja tveganje za motnje strjevanja krvi zaradi uporabe eritritola. "Očitno je potrebnih več raziskav, čeprav bi bilo pametno razmisliti o dodajanju tega sladila k prehrani," je dodal.  

Tako kot sorbitol in ksilitol je tudi eritritol sladkorni alkohol, ogljikov hidrat, ki ga naravno najdemo v različnem sadju in zelenjavi. Ima približno 70 odstotkov sladkosti sladkorja in velja kot prehranski dodatek brez kalorij. Umetno pridelan ne zvišuje krvnega sladkorja in ima manjši odvajalni učinek za razliko od nekaterih drugih sladkornih alkoholov. "Eritritol izgleda kot sladkor, ima okus po sladkorju in se lahko uporablja za pripravo tort," je dejal Hazen, ki tudi vodi Center za mikrobiom in zdravje ljudi na kliniki v Clevelandu. Po njegovem je eritritol zelo priljubljen v živilski industriji, kot dodatek h keto in drugim izdelkom z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ter hrani, ki se trži ljudem s sladkorno boleznijo. Odkritje povezave med eritritolom in srčno-žilnimi težavami je bilo naključno, je povedal Hazen in dodal, da tega niso pričakovali, saj takšne povezave niti niso iskali. 

Kot odgovor na študijo je industrijsko združenje Calorie Control Council navedlo, da so "rezultati te študije v nasprotju z desetletnimi raziskavami, ki kažejo, da so nizkokalorična sladila, kot je eritritol, varna, kar dokazujejo globalna regulatorna dovoljenja za njihovo uporabo v hrano in pijačo.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar jate
    jate 05:31 10.marec 2023.

    ne nakladajte...vsa umetna sladila so zdravju bolj škodljiva kot naravna in zakaj? logicno,ker so umetna...ne trdim da je trsni in slador sladkorne pese zdrav ampak raje to kot pa neki natren itd...živ dokaz smrt moje mame sladkorne bolnice,ko je prešla ...prikaži več na ta umetna sranja je blo še slabše...še najbolši je domači med.