Zdravje > Prehrana
1263 ogledov

To se zgodi, če izpuščate zajtrke

Pompozna jajčna omleta za zajtrk. Instagram
Nova raziskava objavljena v Journal of the American College of Cardiology opozarja vse tiste, ki ne jeste zajtrka.

Jutro je treba obogatiti tudi z zdravim zajtrkom. Izpuščanje zajtrka ima namreč negativne posledice na naše zdravje, ugotavlja tudi nova raziskava strokovnjakov iz newyorške bolnišnice Mount Sinai.

Ta je potekala tako, da so raziskovalci preučili podatke, ki so jih z vprašalnikom dobili od 4.052 zdravih odraslih. Tisti, ki so izpuščali zajtrk, so po njihovih podatkih bili pogosteje moški, kadilci in tisti, ki so bili na dietah in so večino hrane zaužili v času kosila.

Kaj se zgodi

Tisti, ki so izpuščali jutranji obrok, so imeli povečano tveganje za aterosklerozo, za večji obseg pasu in indeks telesne mase, za povišan krvni tlak, holesterol in sladkor.

To je po mnenju strokovnjakov lahko povezano s tem, da so imeli tisti, ki niso jedli zajtrkov, bolj nezdrav življenjski slog. So se tudi sicer slabše prehranjevali, pogosteje kadili in pili alkohol.

Razliko so opazili tudi med tistimi, ki so se za zajtrk dobro najedli, in tistimi, ki so pojedli nekaj lahkega. Slednji so imeli za 21 odstotkov večjo možnost za težave z arterijami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.