Zdravje > Prehrana
4598 ogledov

Kaj je "to rdeče" na sadežu?

Voskajo sadje, ki ga je treba olupiti.

"Kaj je "to rdeče´na sadežu," je Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) vprašala potrošnica, ki je poslala fotografijo, s katere je razvidno, da je na vrhu molene rdeča snov, ki izgleda kot vosek.

Prehranska strokovnjakinja odgovarja, da se z voski ščiti sadje in tako preprečuje poškodbe med transportom in skladiščenjem.

"Voski so dovoljeni za površinski nanos na sadje, z njimi največkrat zaščitijo citruse, melone, jabolka, hruške, breskve, ananas, mango, avokado, granatno jabolko in papajo," pojasnjujejo na ZPS.

Sicer je voskanje dovoljeno tudi za nekatere sire in sladkarije ter v žvečilnem gumiju: "Aditivi morajo biti označeni na živilih, kadar so ta predpakirana. Pri živilih, ki niso predpakirana, pa to ni izrecno zahtevano," dodajajo. 

 | Avtor: Zveza potrošnikov Slovenije Zveza potrošnikov Slovenije

"Voski, ki sodijo med dovoljene aditive, niso zdravju škodljivi v količinah, ki bi jih pojedli z obdelanimi sadežem ali s kosom sira, " je še pojasnila prehranska strokovnjakinja in dodala, da je vosek neprebavljiv. Sicer voskajo sadje, ki ga je treba olupiti.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.