Zdravje > Prehrana
81 ogledov

Zato je zelenjava tako draga

slovenija 04.06.12, Spar, sadje, zelenjava, trgovina, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Cene solate so se v Nemčiji podvojile, na Finskem pa potrojile. Bučke so bile v Franciji sredi januarja tudi do petkrat dražje kot običajno. Podražitve čutimo tudi slovenski potrošniki.

Neurja, ki so to zimo prizadela jugovzhod Španije in ga presenetila celo s snegom, so precej oklestila oskrbovalno verigo z zelenjavo. Španija je namreč glavni evropski vir sadja in zelenjave, manjša količina pridelka pa zmanjšuje zaloge in zvišuje cene, kar opažajo tudi slovenski trgovci.

Kot so za STA pojasnili v Tušu, vremenske razmere vedno vplivajo na ponudbo svežega sadja in zelenjave na trgu, zato tudi tokrat od prvega mraza naprej zaznavajo pomanjkanje: "Ker se vedno trudimo zadovoljiti želje naših kupcev, iščemo alternativne nabavne poti, ki jih trenutni vremenski pogoji niso prizadeli. To sta tudi Portugalska in Maroko," so pojasnili v družbi. Dodali so, da spremenjene vremenske razmere vplivajo tudi na gibanje cen.

Tudi v Lidlu so povedali, da "deloma prihaja do težav" z dobavo sadja in zelenjave, saj so zaradi omejenih količin na trgu poskočile nabavne cene. Posledično so prilagodili tudi maloprodajne, so pojasnili.

Preberite še:

Najbolj se pozna pri solati in paradižniku

V Hoferju so pojasnili, da pomanjkanje najbolj opažajo pri solati in paradižniku. V zadnjih tednih so zaznali do 30- in več odstotno zvišanje cen, čeprav opažajo, da se stanje že izboljšuje.

solata | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Temperature na prostranih poljih na sredozemski obali Španije običajno tudi pozimi ostanejo dovolj visoke, da zagotovijo dovolj pridelka za zagotovitev vseh potreb. Decembra lani pa je območje zajelo močno deževje, ki mu je januarja povsem nepričakovano sledila še pošiljka snega. Prebivalci območij ob Murcii, osrčju kmetijskih površin, snežink niso videli že 34 let, poroča AFP.

V Španiji sneg

Španija običajno pokrije trideset odstotkov evropskih potreb po sadju in zelenjavi, to zimo pa se je ta vrednost prepolovila, v primeru zelene solate pa zmanjšala za celih 80 odstotkov. Španska zveza kmetijskih izvoznikov je poročala o 30-odstotnem zmanjšanju izvoza, nekateri pa opozarjajo celo na prepolovitev izvoženih količin. Nekateri kmetje naj bi izgubili ves pridelek.

Špansko kmetijsko ministrstvo pričakuje, da bo pridelava okrevala v nekaj tednih, dobava pa naj bi se v ustaljene tirnice vrnila do začetka marca. A kmetje poudarjajo, da to brez zadostne državne pomoči ne bo mogoče.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • jozicamurn 18:09 11.februar 2017.

    To je umetno privzdignjeno, resnica pa je takšna, da so skladišča v EU polna in zaradi sankcij Rusiji več nimajo kam prodajati (kot vidite Finska itd.) in zaradi kopičenja robe v skladiščih vse zgublja na vrednosti in jo ravno s ...prikaži več tem UMETNO ohranjajo visoko, da kdo pomisli da jo mogoče res primanjkuje. Ravno tukaj je fora v tem. Drage zelenjave ali pa sadja pa že ne bom kupovala, bom počakala da jim v skladišču začne gniti in takrat bo poceni, da se hitro znebijo. Mafija in kartelno dogovarjanje. Koruptivne barabe.