Zdravje
3434 ogledov

Prepoved amalgamskih plomb, je treba te, ki jih imamo, zamenjati?

razno 04.04.13. zobozdravnik, foto: pixsell
1/4
Pixsell
Evropska unija prepoveduje uporabo amalgamskih zalivk. Je potrebno menjati tudi stare?

"Funkcionalne plombe ne zamenjamo kar tako. Glede na to, da se največ živega srebra izloči pri odstranitvi, ne vidim razloga za odstranitev, če je amalgamska zalivka primerna in je pacient estetsko z njo zadovoljen. Če pa jo pacient želi odstraniti, je pomembno, da mu povemo, kaj to pomeni in kako se to lahko naredi," na vprašanje, ali je ob prepovedi amalgama potrebno zamenjati stare zalivke, odgovarja zobozdravnik Krunoslav Pavlović, predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije. 

Do 2026 popolna prepoved amalgama

Evropski poslanci in predstavniki držav članic so dosegli dogovor, po katerem bo od začetka prihodnjega leta prepovedana uporaba amalgamskih zobnih zalivk. Ker Slovenija sodi med države, ki trenutno ne krijejo stroškov alternativnih materialov za zobne zalivke, lahko prepoved odloži do 30. junija 2026.

Zobozdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ni razloga, da bi še naprej uporabljali živo srebro v našem vsakdanjem življenju, saj je tveganje za zdravje jasno dokumentirano. Imamo učinkovite alternative v zobozdravstvu in svetilih," je ob sprejetju dogovora poudaril evropski komisar za okolje Virginijus Sinkevičius.

Najbolj izpostavljeni zobozdravniki

"Največ živega srebra se sprošča pri nameščanju in odstranjevanju amalgamske zalivke. Pri tem so najbolj ogroženi pravzaprav zobozdravniki," razlaga prvi mož zobozdravniške stroke Pavlović. Sproščanje živega srebra iz amalgama po njegovih besedah predstavlja zanemarljivo vrednost v primerjavi s tistimi vrednostmi, ki jih dobimo iz narave, recimo z uživanjem večjih rib. Menjavo amalgamske zalivke z belo zaradi prepovedi amalgama, če za to ni druge potrebe, odsvetuje.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Nevica 08:31 28.februar 2024.

    Seveda bo treba vse zamenjat, takoj ko najdete zobozdravnika.....

  • Toma 07:33 27.februar 2024.

    Se smejim, ko vidim kakšno znano osebo zevat in razkazovat težke kovine.