Zdravje
1667 ogledov

Pri nas zaradi gripe 29 mrtvih

Gripa Anže Petkovšek
V UKC Ljubljana je letos več hospitalizacij in smrti zaradi zapletov ob gripi kot lani.

Epidemija gripe v Sloveniji je v polnem zamahu, bolnike z zapleti ob tej bolezni sprejemajo tudi na UKC Ljubljana. Ta teden sicer beležijo nekoliko manj novih primerov na dan kot prejšnji, je pa po njihovih navedbah hospitaliziranih več kot v minuli sezoni. Tudi smrti je več kot lani, v letošnji sezoni je zaradi zapletov ob gripi umrlo 29 bolnikov.

Namestnica predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Bojana Beović je pojasnila, da števila bolnikov z gripo v celotni sezoni ne evidentirajo sproti, da bi lahko primerjali z lansko sezono, se je pa število novih primerov bolnikov na dan v primerjavi s preteklim tednom nekoliko zmanjšalo.

Zdravje Gripa: Poglejte, do kam je že prilezel graf

Zapleti tudi pri zdravih niso izjema

Letos je sicer po njenih navedbah hospitaliziranih več bolnikov kot v prejšnjem. Zapleti se najpogosteje pojavljajo pri dihanju, in sicer pri starostnikih in kroničnih bolnikih, a tudi pri povsem zdravih niso izjema, je pojasnila Beovićeva. Hospitalizacija ob zapletih lahko po njenih navedbah traja od nekaj dni pa do nekaj tednov. 

Glede na potrebe po dodatnih zmogljivostih, ki jih na kliniki potrebujejo zaradi epidemije gripe, Beovićeva ocenjuje, da so razmere podobne tistim iz leta 2009, ko so se soočali s pandemsko gripo.

bolnišnica bolniška postelja pacient Zdravje V Sloveniji: Smrtna žrtev zaradi gripe

"Cepljenje je še smiselno"

Kot je še pojasnila namestnica predstojnice infekcijske klinike, je bila lani ob takem času gripa na vrhuncu, zato upajo, da se bo število novih primerov zmanjšalo.

Še vedno pa sicer priporočajo cepljenje proti gripi. "Cepljenje je smiselno do konca epidemije, to je, dokler virus kroži," je pojasnila Beovićeva.

slovenija 28.01.08 poliklinika, cakalnica, ljudje, bolnica; foto:Sasa Despot Vse več gripe Zdravje Na Hrvaškem že 29 smrti. Je tudi virus pri nas nevaren?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.