Zdravje
32799 ogledov

Projekcije IJS: Možno je, da že imamo bolj kužen slovenski sev

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Projekcije IJS nakazujejo, da se bodo krivulje že sredi marca spet obrnile navzgor.

Inštitut Jožef Štefan v projekciji širjenja covid-19 v Sloveniji piše, da epidemija v naši državi počasi upada. "Pritisk na bolnice se zmanjšuje zaradi cepljenja rizičnih skupin," pišejo pri IJS. "Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,95. Nakazuje se, da bo novi bolj kužen sev postal dominanten že sredi marca in da se bodo takrat krivulje spet obrnile navzgor. Možno pa je tudi, da v Sloveniji že imamo bolj kužen slovenski sev in v tem primeru bodo ob nespremenjenem obnašanju ljudi krivulje samo še padale zaradi prekuževanja in cepljenja."

Maja Rupnik z Nacionalnega laboratorija za zravje, okolje in hrano je glede morebitne nove slovenske variante za RTV SLO dejala: "Nove variante lahko nastanejo kjerkoli in kadarkoli. Možno bi bilo, da imamo v Sloveniji slovenski sev, ampak naši rezultati tega ne kažejo."

"Nakazuje se, da bo novi bolj kužen sev postal dominanten že sredi marca in da se bodo takrat krivulje spet obrnile navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno deset dni."

Projekcija IJS

Milan Krek, direktor NIJU Slovenija Krek: Tako resna je nevarnost tretjega vala že ta mesec

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 1232. "Ocenjujemo, da se vsakih pet dni prekuži približno odstotek populacije," ugotavljajo pri IJS. "Kljub temu pada R le zelo počasi zaradi naraščanja deleža novega bolj kužnega seva."

 | Avtor:

V prvem valu se je po ocenah IJS okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec.

"Smo v zelo počasemm ustavljanju, novi sev virusa utegne delovati v nasprotno smer in nas prej potegne v črno kot oranžno fazo."

Leon Cizelj, IJS za RTV SLO

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra četrtina prebivalstva, trenutno pa je delež kužnih okoli tri odstotke oz. približno vsak 30. prebivalec.

Šola; Dunaj; Covid-19 Slovenija "Zelo smo pogumni, da smo odpirali šole"

V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb so predpostavili, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,95. "Upoštevali smo vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih kategorijah," razlagajo pri IJS. "Predpostavili smo, da je bil 13. januarja delež novega seva 2 odstoten in da je 60 odstotkov bolj kužen od običajnega seva ter da zaradi sproščanja ukrepov v rdeči fazi reprodukcijsko število R zraste za 5 odstotkov. Predpostavili smo, da je v Sloveniji trenutno prisoten pretežno običajen sev in ne npr. kakšen zelo kužen slovenski sev."

 | Avtor:
 | Avtor:
 | Avtor:
Za bolnišnične obravnave in število umrlih oseb predstavljajo tudi dva scenarija, kjer so predpostavili, da je razmerje med številom imunih in številom potrjeno okuženih 3 oz. 5, ter scenarij, kjer so predpostavili, da v Sloveniji že imamo zelo kužen slovenski sev in da zato novi sev ne bo imel vpliva.

Cepivo, cepljenje COVID-19 V SLO Zdravje Prispela nova pošiljka, tako bo potekalo cepljenje

Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi. Podrobno projekcijo IJS si lahko preberete in ogledate na tej povezavi.

Komentarjev 18
  • suineg7878 04:03 02.februar 2021.

    Maja Rupnik: "Nove variante lahko nastanejo kjerkoli in kadarkoli. Možno bi bilo, da imamo v Sloveniji slovenski sev, ampak naši rezultati tega ne kažejo." Mozno je, da je Maja zelo inteligentno bitje, ampak na zalost rezultati tega ne kazejo. :)

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:07 01.februar 2021.

    Kdo si upa napovedati kateri bo nov sev?

  • krucefiks 21:36 01.februar 2021.

    politični virus ,vse določeno kdaj bo ,celo leto se trobi po facebook da je to začetek in da se bo stopnjevalo ,celo cepit ste se začeli butnglavci.Nehajte se testirat in bo mir