Zdravje
19433 ogledov

Rozman: "Ljudje še vedno hodijo iz garaže v garažo in ga 'žingajo'"

Aleš Rozman Anže Malovrh/STA
Rozman meni, da ukrepov ni smiselno zaostrovati, ključno je, da do zdaj sprejete ukrepe ponotranjimo.

Na 6-7 dni se število bolnikov podvoji

Število bolnikov, ki potrebuje bolnišnično oskrbo, skokovito narašča, zdravniki pričakujejo vse večji pritok v bolnišnice. "Vsakih 6-7 dni imamo podvojeno število bolnikov," je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman.

Če smo še konec tedna potrebovali približno 400 postelj, jih bomo torej konec naslednjega potrebovali tisoč in tako naprej. "Taki rasti seveda ne bomo mogli v nedogled slediti," je poudaril Rozman. Vseeno pa je dodal, da se postelje za bolnike še najde, res pa je, da se bolnike zdaj namešča tudi izven regije. 

Nove postelje so hitro zasedene

V bolnišnicah se sicer trudijo, da bi zagotovili čim več postelj za bolnike, morali so odpustiti tiste bolnike, ki imajo druge bolezni, ki niso tako nujne, morali so tudi vzpostaviti oddelke, ki so primerni za nalezljive bolezni. A to nekaj časa traja, včeraj so recimo pripravili 15 novih postelj, a so bile do popoldneva že vse zasedene, je povedal Rozman.

Tudi na intenzivni enoti skušajo povečati število postelj za bolnike. "Sedaj se ne sprašujemo več, katera bolnišnica mora koga vzeti, tudi tisti, ki niso bili toliko vešči dela z virusnimi pljučnicami, so dali vse od sebe, za reševanje bolnikov. Zdravstveni delavci se ne bomo predali, ne bomo dopustili, da ljudje stojijo pred bolnišnicami, ampak, prosim, pomagajte nam, držite se teh ukrepov," je pozval.

"Tudi tisti, ki ne verjamete v virus, verjamite naslednji mesec, ker to se šteje v ljudeh na intenzivnih oddelkih, v ljudeh, ki umirajo. Tu ni več heca."

"Vlada lahko zapira, kar hoče, a če se ljudje ne bodo tega držali, ne bo pravega učinka"

Zaščitne opreme je zaenkrat dovolj, je zatrdil Rozman. Glede zaostrovanja ukrepov pa je dejal, da je glavno predvsem to, da ljudje ponotranjijo že obstoječe ukrepe. "Vlada lahko zapira, kar hoče, a če se ljudje ne bodo tega držali, ne bo pravega učinka. Tudi v teh časih nekaterih še vedno ni streznilo. Bom kar povedal, ljudje še vedno hodijo iz garaže v garažo, kjer ga 'žingajo' zvečer. Prosim, da tega ne delajo več, vsaj v naslednjem mesecu, da se ta val nekoliko umiri," je poudaril Rozman. 

Druženje le v t. i. socialnem mehurčku

Predlaga, da hodimo ven z družino ali sami, odsvetuje tudi obisk grobov za 1. november. Po njegovem mnenju je ključno, da zmanjšamo število stikov. "To bo ustavilo virus. Tako bomo lahko prišli na nižje število, epidemiologi bodo lahko znova sledili stikom, družba se bo lahko začela nazaj odpirati," je dejal.

Kako pa je z otroci? Rozman je povedal, da so na začetku mislili, da niso glavni širitelj okužb, a so ugotovili, da se otroci lahko vseeno okužijo, načeloma imajo blažjo klinično sliko, lahko pa okužbo še vedno prenašajo okužbe na starejše. "Zato naj se tudi otroci ne družijo v večjih skupinah, naj se družijo v svojem socialnem mehurčku, v družinskem krogu oz. v krogu ožjih prijateljev, s katerimi so sicer v rednih stikih, ne pa naključno, s tistimi, ki jih srečajo na igrišču," je svetoval.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • stilist 09:36 29.oktober 2020.

    Rozman, če se ti skrivaš po garažah, je tvoj problem, meni se ni treba. Pri meni spijemo kakšnega lepo na kavču, ali za mizo...

  • grega2 04:43 29.oktober 2020.

    Kaj ti pa preostane drugega

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 21:33 28.oktober 2020.

    Butnglavci na oblasti ,ni hujšega