Zdravje
13852 ogledov

Skrb vzbujajoče: moški se je okužil z glivo morilko, ki napada le rastline

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Profimedia
Gliva morilka Chondrostereum purpureum, je okužila človeka v Indiji. To je "prvi primer prenosa na človeka na svetu".

* - Fotografija je simbolna

The Last Of Us, apokaliptična drama, je postregla z zgodbo o izbruhu gliv, ki naj se ne bi mogle prenesti na človeka, ampak le na rastline. Končalo se je z apokalipso in zombiji, avtorji pa so želeli množice ozavestiti tudi o možnih nevarnostih okužbe ljudi. Serija si je seveda privoščila veliko dramatične svoboščine, a strokovnjaki pravijo, da je dobro, da javnost morebitne grožnje jemlje resno.

Gliva, ki povzroča bolezen srebrnih listov (Chondrostereum purpureum), je prekletstvo za različne rastline, od hrušk do vrtnic, in je lahko za rastlino usodna, če je ne zdravimo pravočasno. Zato ji pravijo tudi goba morilka. Ta bolezen nikoli ni veljala za nevarno za ljudi - vse do zdaj.

vrtnica iz jesenskega listja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Resna bolezen srebrnih listov

61-letni mikolog (mikologija je veja biologije, ki proučuje glive) iz Indije je namreč zbolel za precej resno boleznijo srebrnih listov in je po mnenju znanstvenikov postal prvi tak primer v zgodovini medicine.

Glede na nedavno objavljeno študijo je moški prišel v bolnišnico s kašljem in hripavim glasom. Čutil je utrujenost, imel je težave pri požiranju. Pri pregledu so ugotovili, da ima ob sapniku ognojek.

Glede na to, da laboratorijske preiskave niso pokazale znakov bakterijske okužbe, so ga testirali na glivična obolenja. Ljudje pogosto zbolimo za glivično okužbo, vendar je le malo takih bolezni zdravju nevarnih. Običajno gre le za neprijetno draženje kože.
Ker je imel 61-letnik nenavadne simptome, so zdravniki poiskali nasvet v raziskovalnem centru za glivične bolezni Svetovne zdravstvene organizacije. Analiza DNK je razkrila pravega povzročitelja ognojka – glivico Chondrostereum purpureum, piše Science Alert.

Indija opičje koze sterilizacija | Avtor: Epa Epa

Imel je popolnoma delujoč imunski sistem

Da bi se kakršni koli patogeni lahko ugnezdili v gostitelja in začeli razmnoževati, potrebujejo pravo orodje. Ne potrebujejo samo sredstev za zagotovitev pravih hranil, ampak tudi nekaj trikov za spopadanje s tem, kar je v bistvu sovražno okolje, ki jih želi odstraniti.

Zato se zelo redko zgodi, da se gliva, ki je prilagojena za prebijanje skozi liste in stebla, ugnezdi v človeškem telesu. Zanimiv je tudi podatek, da je imel okuženi 61-letnik popolnoma delujoč imunski sistem, brez znakov, da bi imel HIV, sladkorno bolezen ali katero koli drugo kronično bolezen.

Bolnik je bil podvržen drenaži, dva meseca je jemal protiglivična zdravila, kar je na koncu vodilo do popolnega okrevanja. Vprašanje je, ali bomo kdaj izvedeli, kako je do te okužbe sploh prišlo in, ali se bo s to glivo, ki napada rastline, okužil še kdo.
V reviji Medical Mycology Case Reports je bila objavljena raziskava ognojka z rastlinsko glivo Chondrostereum purpureum - prvi primer okužbe pri ljudeh.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.