Zdravje
43515 ogledov

Izkušnje sodelavcev med zdravniško stavko: Tako so nas obravnavali!

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Tretji teden zdravniške stavke pet zaposlenih na Žurnal24.si potrebovalo zdravniško pomoč, take so njihove izkušnje,

"V času zdravniške stavke sem prebolevala virozo, ki ji je sledil dolgotrajni kašelj. Poslana sem bila na več preiskav in presenetilo me je, da ni bilo nobenih težav ne z dostopnostjo do osebnega zdravnika, ne s čakanjem na preiskave," razlaga ena od zaposlenih. Po tem, ko se težave s kašljem niso umirile, jo je družinska zdravnica sprejela in pregledala še isti dan in jo napotila na odvzem krvi, rentgen pljuč in k pulmologu.

"V zdravstvenem domu v Ljubljani, kjer sem opravila rentgen pljuč, so mi povedali, da v veliki večini stavke ne podpirajo, da je tudi v prejšnjih primerih niso in da bi želeli, da se težave rešujejo na drug način. Potrdili so, da delujejo vse ambulante," dodaja. Datum za pregled redno je dobila v mesecu dni. Tudi z izdajo bolniškega lista ni bilo nobenih težav.

"Nihče v zdravstvenih ustanovah ni omenjal stavke"  

"Moja izkušnja z zdravstvom v času stavke Fidesa je bila zelo pozitivna. Obiskal sem tako družinskega zdravnika kot specialista in pri obeh sem bil obravnavan izjemno korektno. Ob natanko dogovorjeni uri, z vso pozornostjo zdravnika in s polno storitvijo, ki jo pacient pričakuje," razlaga tudi drugi zaposleni, ki se je na pregled pri družinski zdravnici med zdravniško stavko naročil brez zapletov. Pri specialistu je že imel dogovorjeni datum. "Nihče v zdravstvenih ustanovah ni omenjal stavke."  

V času stavke je potreboval tudi nujno zdravstveno pomoč. "Z dvoletnim otrokom smo zaradi bolečin v ušesu v soboto obiskali tudi urgenco v Trebnjem, kjer smo bili prav tako obravnavani zelo hitro in korektno. Bili smo celo prvi na vrsti, tako da je vse skupaj trajalo dobrih 10 minut. Za urgenco je to sila nenavadno, tako da sem bil pozitivno presenečen," opisuje. 

"Zdravnica si je za nas vzela več časa kot sicer!"

Stavke tudi ni občutila sodelavka, ki prihaja iz Ivančne Gorice, v družini so sicer potrebovali zdravstveno oskrbo za dve osebi, ki sodita v skupine, ki jih kljub stavki zdravniki obravnavajo. "Ob obisku zdravstvenih ustanov ni bilo občutka, da smo v času stavke. Prej nasprotno. V enem od primeru smo bili naprošeni, da opravimo nekaj ur po pregledu še telefonsko konzultacijo, kjer si je zdravnica vzela za nas veliko časa, razložila celotno situacijo, razjasnila dvome in pojasnila, kaj lahko pričakujemo v nadaljnjih korakih. V nobenem od primerov ni bilo težav ne z opravljanjem dodatnih preiskav ne z urejanjem administrativnih zadev," razlaga. 

Sodelavec je januarja otroka dvakrat peljal na pregled k specialistu: "Ko sem pediatrinjo zaprosil za bolniški list zaradi spremstva, mi je sestra odgovorila, da bo zaradi zdravniške stavke dokumentacija urejena naknadno." Tudi potrdil za spremstvo na ORL kliniki mu niso hoteli izdati in za izvide rekli, da jih bodo poslali po končani stavki: "A pediatrinja je delodajalcu kljub temu pravočasno poslala vso dokumentacijo, izvide specialista pa smo dobili v nekaj dneh po pregledu."

Vse je potekalo popolnoma normalno

Pomoč zdravnika je potrebovala še zaposlena, ki je konec tedna dobila visoko vročino, bolelo jo je grlo. Zdravnici je pisala preko elektronske pošte, ta pa jo je osebno poklicala in naročila naslednji dan, ko ji je vzela bris in jo nato napotila na bolniško. Poleg tega jo je medicinska sestra v referenčni ambulanti naročila na kontrolni pregled še v tem mesecu. "Vse je bilo popolnoma normalno," pravi naša novinarka. 

Imate vi drugačne izkušnje? Pišite nam na:

dezurni@styria-media.si

 

  

 

Komentarjev 32
  • munja 08:48 05.februar 2024.

    Moj znanec je bil konec januarja operiran v kliničnem centru in povedal, da ni opazil, da je kakšna stavka, vse je potekalo normalno. Tudi bratranec je bil isti čas operiran na kolku v Novem mestu in je trdil enako. Zelo ...prikaži več prijazni zdravniki in osebje. Tako da ne vem, kdo v resnici stavka.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:00 05.februar 2024.

    Lepo slišati, da skoraj nemoteno potekajo aktivnosti v zdravstvu. Zatika se tam kjer se je že sedaj, se pravi pri predolgih čakalnih dobah, ki bodo sedaj še daljše in da denar bolj odteka kot priteka, v primeru stavke, zdravniki dobijo ...prikaži več plačilo za neopravljeno delo, torej denar samo odteka.

  • kapibara 17:32 04.februar 2024.

    Zd Šiška- naročen pri zobarju redni kontrolni pregled. Pokličem dan prej ali delate ali štrajkate. Odgovor: Pridite kot ste naročeni- mi NE stavkamo.