Zdravje
1576 ogledov

Število cepljenih otrok narašča

Cepljenje profimedia
"Vlagate diktatorski zakon," očitajo nasprotniki cepljenja.

Medtem, ko je število cepljenih otrok proti nalezljivim boleznim v zadnjih letih upadalo, se je lani trend precepljenih prvič obrnil navzgor, je na današnji okrogli mizi Slovenske tiskovne agencije (STA) o mitih in resnicah glede cepljenja povedala Alenka Trop Skaza iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pri cepljenju s 5-valentnim cepivom (DTP/Hib/IPV proti davici (D), tetanusu (T), oslovskemu kašlju (P), hemofilusu influence tipa b (Hib) in otroški paralizi (IPV)) je bilo tako lani cepljenih 94,2 odstotka otrok, pri cepivu OMR (ošpice, mumps in rdečke) pa se je precepljenost povečala za en odstotek.

Cepivom ne zaupa 34 odstotkov mamic

Skepsa glede cepljenja je še vedno velika, glede na raziskave cepivom ne zaupa okoli 34 odstotkov mladih mamic. Kot je povedal pediater Denis Baš, je največ bojazni glede tega, da bo cepivo povzročilo negativne stranske učinke ali pa ne bo učinkovito, med starši pa je tudi zelo pogosta miselnost, da so nalezljive bolezni izkoreninjene in do ponovnega izbruha več ne more priti. 

Cepljenje Cepljenje Zdravje Zaradi posledic cepljenja izplačana le ena odškodnina

"Starši in pediatri naj se skupaj dogovorijo za odlog cepljenja"

Družinska terapevtka in mama petih otrok Andreja Poljanec priznava, da se je sama pri cepljenju svojih otrok srečevala z velikimi strahovi in negotovostjo, vendar je sama uspela pridobiti dodatna pojasnila. "Ljudje se pomirimo, ko imamo več informacij širšega spektra," pravi Poljančeva, ki ugotavlja, da starši več ne sledijo slepo navodilom, pač pa iščejo svoje informacije in so zaradi tega tudi bolj negotovi.

"Pomembna je tudi iskrenost, da cepljenje nima samo pozitivnih učinkov," pravi terapevtka, ki meni, da je zelo pomembno tudi, da pediatri prisluhnejo staršem in da v primeru viroz in alergij pripravijo skupni načrt zamikov cepljenja za nekaj tednov ali tudi let, dokler otrokov imunski sistem zori. "Starši so pomirjeni, ker vedo, da jih je nekdo v teh strahovih začutil," poudarja mati petih otrok.

"Cepiva so velikokrat bolj varna od zdravil, ki jih jemljemo vsakodnevno"

Raziskovalka na Kemičnem inštitutu Mojca Benčina razlaga, da so se sestavine cepiv skozi desetletja spreminjale in da sodobna cepiva vsebujejo le komponente določenih delčkov materiala iz katerih so sestavljeni virusi in bakterije, da v njih ni več živega srebra."Glede na število ljudi, ki so bili cepljeni, lahko z veliko gotovostjo trdim, da so cepiva izjemno varna. Cepiva so bolj varna tudi od številnih zdravil, ki jih jemljemo vsakodnevno," pravi Benčina.

"Aluminija dobimo več s hrano kot s cepivi"

"Kdor se ne bo cepil in zboli, ga je seveda možno ozdraviti z antibiotiki. Kaj pa, ko bo bakterija postala odporna na antibiotike, kako bomo zdravili po tem? Tega vidika ne smemo spregledati!" poudarja znanstvenica, ki pojasnjuje tudi, da so iz cepiv umaknjene težke kovine. Aluminijev hidroksid, ki telo spodbudi, da se odzove na cepivo pa je prisoten v tako mali meri, da ga bistveno več v telo prenesemo s prehrano.

Po podatkih NIJZ je bilo lani uporabljenih več kot 550 tisoč odmerkov cepiv. Prijavljenih je bilo 322 neželenih stranskih učinkov, 17 je bilo tako hudih, da je bila potrebna napotitev v bolnišnico.

"Stoodstotne varnosti ni," priznava Trop Skaza in hkrati navaja, da je v lanskem letu zaradi ošpic, pri "katerih ne gre za banalno bolezen" v svetu lani umrlo 90 tisoč ljudi.

ošpice Se vračajo? Slovenija Se nalezljive bolezni res vračajo: Smrti zaradi ošpic

Zagovornik svobode odločanja glede cepljenja: Vlagate diktatorski zakon!

Odgovora na svoje vprašanje pa na okrogli mizi ni dobil Primož Verbič, nekdanji predsednik nekdanjega Društva za svobodo odločanja, ki ga je zanimalo, kako bo stroka vzpostavila zaupanje staršev, "če se v DZ sprejema tak diktatorski zakon, ki bo preprečeval vpise necepljenih otrok v vrtce in ne bo dovoljeval več vlaganja predloga za opustitev cepljenja v primeru, ko je otrok poškodovan s cepivom?"

Združenje za naravni razvoj otrok v ponedeljek 16. 4. ob 10. uri pred državnim zborom organizira protest proti predvideni spremembi zakona o nalezljivih boleznih.

Kot je znano, sta SMC in Desus v parlamentarno proceduro vložili predlog spremembe Zakona o nalezljivih boleznih, po katerem bo omejili vpis v vrtce financirane iz javnih sredstev za otroke, ki niso cepljeni. Zakon naj bi v DZ obravnavali po skrajšanem postopku.

Cepljenje Ukrep Zdravje Predlog omejitve vpisa necepljenih otrok podpirata obe ministrstvi

Verbiču je odgovoril le pediater Baš, ostali udeleženci pa na vprašanje niso želeli odgovarjati. "Že po zdajšnjem zakonu o nalezljivih boleznih je cepljenje obvezno, tako, da glede tega ni nobene spremembe. Že zdaj bi morali pri vpisu v vrtec te stvari spremljati. Še vedno pa bo tako, da nekdo, ki ima neko bolezen, ne bo cepljen," pravi Baš, ki je sicer zadovoljen, ker bi zakon razbremenil pediatre glede prijav staršev, ki brez razloga zavračajo cepljenje in posodobil elektronsko zbirko necepljenih otrok.

 

Komentarjev 14
  • tat 12:58 12.april 2018.

    https://www.youtube.com/watch?v=VQCoIqMR4YI

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 08:35 12.april 2018.

    Tole o aluminiju so čiste floskule. Tisti, ki je kaj takega izjavil, da ga zaužijemo več s hrano, se mu očitno niti študij ne ljubi pogledat. 1. zaužitega aluminija se v 7-ih dneh izloči 100%. 99,7% takoj preko blata, 0,3% ...prikaži več pa z urinom. 2. injiciran aluminij se v telesu kopiči in se ga izloči komaj 6% po 90-ih dneh. 3. varna doza za otroka je 15mcg/kg/dan, v injekciji ga je 850mcg, v telesu ga ostane do naslednjega cepljenja še 800mcg, pa potem do 3. cepljenja 1500mcg, pa do 4. cepljenja 2200mcg

  • igorgeus 21:49 11.april 2018.

    Baje, da otroke, ki so alergicni na penicilin, ne oprostijo cepljenja, ampak jih cepijo v sok sobi. Ve kdo kaj vec o tem?