Zdravje
34347 ogledov

Strokovnjaki o tem pojavu na Hrvaškem. Nas lahko skrbi?

covid-19 koronavirus Profimedia
Vest je potrdil molekularni biolog z naravoslovno-matematične fakultete v Zagrebu.

Analiza vzorcev novega koronavirusa, zbranih iz različnih delov Hrvaške, za zdaj ni odkrila prisotnosti angleškega seva, ki se širi okrog 70 odstotkov hitreje od običajnega, kljub temu pa je odkrila obstoj škotskega seva, ki se ravno tako bistveno hitreje širi, je za portal Index.hr povedal prof. Kristian Vlahoviček z naravoslovno matematične fakultete v Zagrebu. 

"Analizirali smo 30 vzorcev z začetka drugega vala in 30 sveže zbranih, od katerih jih je bilo 15 s severnega dela Hrvaške. Dobra vest je, da v vseh 60 analiziranih vzorcih nismo našli niti enega, ki bi ustrezal sevu N501Y, ki so ga odkrili v Angliji. To sicer ne pomeni, da ga na Hrvaškem ni, vendar je v tem trenutku verjetnost, da je dominanten, razmeroma majhna," je komentiral Vlahoviček. 

V okrog 30 odstotkih novih vzorcev so hrvaški strokovnjaki odkrili mutacije novega koronavirusa, ki ustrezajo sevu virusa, ki so ga odkrili na Škotskem že avgusta in za katerega je ravno tako potrjeno, da se širi hitreje od virusa, ki je izbruhnil v zgodnji fazi pandemije. "Za to mutacijo sicer ni potrjeno, da bi razvil težji potek bolezni, pač pa izključno, da se hitreje širi," je še poudaril Vlahoviček.

Škotska mutacija je prisotna tudi v nekaj drugih družavah. Glede na najnovejše raziskave bi utegnila biti nekoliko bolj odporna na protitelesa. To vendarle, še objavlja Index.hr, ne pomeni, da cepiva ne bodo ustvarila imunitete zoper covid-19. 

Covid-19; Norveška covid-19 Zdravje V hudih težavah: Zaznali že drugo mutacijo covida-19

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 17:48 05.januar 2021.

    In kaj pravijo covid "majstri" iz Pomorske fakultete v Piranu, edino oni imajo relevantne podatke in so vserodostojni!!

  • abraham5 17:39 05.januar 2021.

    super bomo pa v karanteni do junija..ovca itaq ne more na morje k more skrbet za mamo

  • Avatar ovca
    ovca 16:50 05.januar 2021.

    Hmmmm,ima novi sev roza podlago in rdece cepke? Obratno? Morda rjavo podlago z zelenimi cepki? Ali ima morda rumeno podlago in modre priseske? Morda pa na virusu pise tudi sđs?