Zdravje
1160 ogledov

Svetovna zdravstvena organizacija sprejela pomembno odločitev

WHO
Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila konec izrednega stanja zaradi covida-19.

"Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je sporočil, da covid-19 ne predstavlja več izrednega stanja na področju javnega zdravja mednarodnega pomena. Tako poročajo s 15. zasedanja Odbora za izredne razmere Mednarodnega zdravstvenega pravilnika," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Na podlagi podatkov o upadu števila smrti zaradi covida-19, upadu števila hospitalizacij in sprejemov v enote intenzivne nege, povezanih s covidom-19, ter visoke stopnje imunosti prebivalstva na SARS-CoV-2 je odbor ob priznavanju preostalih negotovosti, ki jih povzroča morebitni razvoj SARS-CoV-2, svetoval, da je čas za prehod na dolgoročno obvladovanje pandemije covida-19.

Generalni direktor SZO je upoštevajoč priporočila odbora sklenil, da COVID-19 ne predstavlja več izrednega stanja na področju javnega zdravja, ampak zdravstveni izziv, ki ga bo potrebno, tako kot druge nalezljive bolezni, stalno in dolgoročno obravnavati.

Sklicaln bo odbor za pregled Mednarodnega zdravstvenega pravilnika, ki bo svetoval glede stalnih priporočil za dolgoročno obvladovanje pandemije SARS-CoV-2, pri čemer bo upošteval strateški načrt pripravljenosti in odzivanja na covid-19 za obdobje 2023-2025. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 20:13 05.maj 2023.

    Sedaj v ZDA itak vse konec jemlje. WHO pa je bila vedno političen in ne strokoven privesek. Nikoli nobene koristi od njih..