Zdravje
825 ogledov

Tako se je na preverjanju odrezal test za dijake

Samotestiranje
1/4
Profimedia
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je predstavil rezultate dodatnega preverjanja testov, s katerimi naj bi se samotestirali dijaki in zadnja triada osnovnošolcev.

NLZOH je izvedel dodatno preverjanja hitrega testa za samotestiranje proizvajalca Joysbio za specifični namen samotestiranja, kar pomeni, da pacient vzorec vzame sam iz sprednjega dela nosu. Sodelovalo je 493 oseb, kar je omogočalo analizo več skupin preiskovancev. Oblikovali so jih tako, da so bili sposobni odgovoriti na ključno vprašanje: ali je hitri antigenski test v pogojih, ko si vzorec vzame preiskovanec sam, sposoben zaznati tiste asimptomatske nosilce, ki imajo visoko virusno breme. Vključili so tudi skupino 40 otrok, ki so jih analizirali kot celotno skupino in posebej simptomatske. 

verifikacija hitrih testov za samotestiranje dijakov | Avtor: NLZOH NLZOH

Znano je, da je virus v velikih količinah prisoten prve dni po pojavu bolezenskih znakov in lahko že dva do tri dni pred pojavom bolezenskih znakov. " skupini vseh simptomatskih pacientov, ki jih je bilo 339, je bila občutljivost testa 69,28 %. Najboljši rezultati so bili pri simptomatskih pacientih na začetku bolezni (0 do 3 dni), kjer je bila občutljivost 90,53 %. Po pričakovanjih občutljivost s trajanjem bolezenskih znakov pada, ker se virusno breme v zgornjih dihalih znižuje," je pojasnil direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Pri tistih, ki so bili simptomatski osem dni in več, je bila občutljivost 25,58 %. 

Dobri so tudi rezultati pri tistih, ki so bili brez simptomov, kjer je bila 72,22 %, in pri otrocih, kjer je bila v celotni skupini 90,91 %, pri simptomatskih otrocih pa 88,89 %. 

Rezultate so analizirali tudi glede na višino virusnega bremena (CT vrednost). Pri posameznikih z visokim virusnim bremenom 86,77 %, pri tistih, ki so imeli bolezenske znake od 0 do 7 dni pa 90,09 %.  

verifikacija hitrih testov za samotestiranje dijakov | Avtor: NLZOH NLZOH

"Hitri test lahko tiste z visokim virusnim bremenom enako učinkovito lovi tako takrat, ko kažejo bolezenske znake, kot takrat, ko jih ne. Z verifikacijo smo to potrdili," je povedala Žohar Čretnik. "S samotestiranjem želimo odkrivati tiste z visokim bremenom, ki ne kažejo znakov. Asimptomatska populacija je izjemno obsežna, kapacitet za testiranje s PCR ni dovolj, tako da nam lahko ti hitri testi pomagajo pri napotitvi v izolacijo." 

Rezultati verifikacije so tako pokazali, da je test primeren, da se uporabi za predviden namen. "Rezultati kažejo, da so testi primerljivi z drugimi hitrimi testi. Rezultati kažejo, da test že v teh pogojih dosega takšne rezultate, da bi potrdili, da je primerljiv z drugimi hitrimi testi. Rezultati so zelo vzpodbudni, saj se je sistem pokazal kot zelo uporaben v primerjavi z zlatim standardom," je pojasnila.

Kdaj se bodo omenjeni testi lahko začeli uporabljati za samotestiranje v šolah, še ni jasno. Svoje mnenje mora namreč podati še Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, odločitev pa je v pristojnosti ministrstva za zdravje. 

dezurni@zurnal24.si
 
 

Komentarjev 1
  • Ender3 15:34 29.april 2021.

    Najprej nabavijo teste po "primerni" ceni, potem pa se odločijo za testiranje njihove vrednosti. Temu se pravi "kupovati mačka v žaklju". Vsak, ki ima malo kmečke pameti tega ne bi počel, oni lahko, ker je z računa davkoplačevalcev. Bodo pa ...prikaži več trdili, da je vse transparentno .! Banda nesposobna in koruptivna !