Zdravje
6727 ogledov

To so najpogostejši znaki okužbe z omikronom

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Popis je objavil znanstveni časopis.

Tudi naši zdravstveni strokovnjaki so že večkrat poudarili, da se okužba z omikronom najpogosteje pokaže kot prehlad; popis simptomov je objavil še znanstveni časopis Biritsh Medical Journal. Podatki o najpogosteje prijavljenih simptomih so pridobljeni v študiji, ki jo je izvedla zdravstvena družba Zoe v sodelovanju s tamkajšnjo univerzo. 

Pet najpogosteje prijavljenih simptomov: 
- izcedek iz nosu; 
- glavobol;
- utrujenost (blaga ali težja);
- kihanje;
- bolečine v grlu. 

Analizirali so podatke okuženih v Londonu, kjer je prisotnost omikrona znatno višja kot v ostalih delih države. 

Na seznamu, ki ga je objavila britanska vlada, so v nekaterih primerih še povišana temperatura, kašelj ter izguba vonja in okusa, kar so bili pogostejši simptomi izvorne alfa različice novega koronavirusa. 

Tim Spector, vodilni znanstvenik glede raziskovanja omikron različice, je izpostavil, da večina ljudi prepoznava simptome omikrona kot simptome prehlada. "Moramo seznanjati ljudi, se vrniti k osnovam in jim pojasniti, da če imajo simptome prehlada, da se držijo stran od drugih. Ni treba čakati na klasične simptome covida," je poudaril Spector. 

Cepljenje QR koda zeleno potrdilo covid-19 Slovenija Slovenija bo omejila veljavnost covid potrdil; za praznike dodatni ukrepi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • kapibara 18:58 17.december 2021.

    V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.

  • francek 17:56 17.december 2021.

    Simptomi za gripo

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 17:43 17.december 2021.

    Dajte se za božjo voljo cepit, saj pomagalo ne bo, ampak boste pomagali pri raziskavi stranskih učinkov cepiva...in ne pozabit podpisat, da se cepite prostovoljno..ovce...