Zdravje
41504 ogledov

Umrla 17-letnica z astmo, je bil usoden kovid?

Hrvaško reševalno vozilo Igor Kralj/PIXSELL
17-letnica je v soboto prenehala dihati, test je pokazal, da je pozotivna na novi koronavirus.

V Splitu je umrla 17-letna maturantka Ekonomsko-upravne šole. V bolnišnici so opravili test na novi koronavirus, ki je bil pozitiven, poroča Indekshr. 

Najstnica je imela astmo, še v petek pa je bila pri pouku. V soboto je prenehala dihati, oživljali so jo, tudi intubirali. Dekle so prepeljali v bolnišnico, kjer pa je nato umrla. "Smrt je najverjetneje nastopila zaradi kronične bolezni ob infekciji s kovidom," je ocenila dr. Branka Polić iz zavoda za intenzivno pediatrijo. Vzrok smrti dekleta je zastoj srca, je še pojasnila Polićeva.

Kako naj ravnajo pljučni bolniki

Posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč, kamor sodi alergijska astma, imajo lahko zvišano tveganje za poslabšanje astme ali težji potek covida-19.
Združenje pnevmologov Slovenije, ki je pripravilo priporočila, kako naj v času razmaha novega koronavirusa ravnajo pljučni bolniki, poleg upoštevanja splošnih zaščitnih priporočil svetujej, naj kot doslej po zdravnikovih navodilih jemljejo predpisana zdravila oz. terapijo za pljučno bolezen.

Koronavirus v SLO Zdravje Ob teh težavah bodite posebej pazljivi

V primeru poslabšanja kontaktirajte svojega zdravnika

Samoizolacijo pljučnim bolnikom priporočajo v primeru, če imajo vročino, kašljajo ali imajo druge simptome okužbe dihal. Ob tem jim svetujejo naj bodo pozorni tudi na druge bolezenske znake covida-19, hkrati pa naj se izogibajo stikom z bolnimi posamezniki, tudi če gre zgolj za blag prehlad.
Če pljučni bolnik svoje stanje lahko obvlada doma in ne potrebuje urgentnega zdravljenja v bolnišnici, naj naredi vse, kar je v njegovi moči, da ne bo potreboval nujnega bolnišničnega zdravljenja. V primeru poslabšanja bolezni naj kontaktira svojega družinskega zdravnika ali pulmologa. V primeru dihalne stiske je bolnik napoten na mesta, kjer je možen 24 urni nadzor in zdravljenje. Zaradi določanja pravilne poti in mesta zdravljenja pa je v trenutni situaciji na mestu preverjanje okužbe s koronavirusom.

Fotografija je simbolna

Komentarjev 7
  • Žurnalček 13:33 13.november 2020.

    Umrtje srca zaradi pomankanja kisika in ne zastoj ! Zastoj je trenutni , njegovo umiranje pa traja do 4 ure !

  • majdas 15:20 26.oktober 2020.

    Ljudje, ali imate v sebi se kaj clovecnosti ? Sozalje druzini ...

  • Marcelko 13:35 26.oktober 2020.

    Saj boste naredili obdukcijo, kajne? Itak, da jo ne smete, hijene pokvarjene.