Zdravje
1520 ogledov

V Sloveniji potrjeni trije primeri ošpic

ošpice Profimedias
NIJZ je v zadnjih dneh prejel prijave treh primerov ošpic pri mladoletnih osebah. Po dosedanjih podatkih primeri med seboj epidemiološko niso povezani.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je potrdil, da so dobili prijavo treh primerov ošpic pri mladoletnih osebah. Zbolela sta dva osnovnošolska otroka ter dijak srednje šole, ki proti bolezni niso bili zaščiteni s cepljenjem. Po dosedanjih podatkih primeri med seboj epidemiološko niso povezani.

"Eden od obolelih se je okužil med potovanjem po državi, kjer je incidenca bolezni višja kot v Sloveniji. Drugi dve osebi v času inkubacije bolezni nista potovali in po navedbah nista imeli stikov z obolelimi osebami. Vir okužbe pri nobenem od obolelih zaenkrat ni znan," poroča NIJZ.

Epidemiološka preiksava primerov poteka. Šole, ki jih obiskujejo oboleli, so bile o pojavu bolezni obveščene. "Osebe v tesnih stikih z obolelimi, ki proti bolezni niso zaščiteni, smo oziroma bomo povabili na cepljenje," so pojasnili, kako bodo ukrepali.

Ošpice | Avtor: Profimedia Profimedia

Za zaščito potrebna dva odmerka

Na NIJZ poudarjajo, da je za omejevanje širjenja okužbe in preprečevanje bolezni ključnega pomena cepljenje, "zato je izjemnega pomena, da otroci prejmejo vsa cepljenja v skladu s programom cepljenja. Za zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva. Osebe, ki prebolijo ošpice, so trajno zaščitene proti tej bolezni".

Precepljenost predšolskih otrok s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je bila v letu 2022 95,8 odstotka, v letu 2021 95,3 odstotka, v letu 2020 94,3 odstotka. Precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je v Sloveniji v šolskem letu 2022/2023 znašala 88,9 odstotka, v letu 2021/2022 92,2 odstotka, v šolskem letu 2020/2021 pa 90,7 odstotka.

Kako se bolezen prenaša?

"Bolezen se prenaša neposredno ali posredno s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe (kihanje, kašljanje). Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Bolezen se najhitreje prenaša v okoljih, kot so vrtci, šole, množične prireditve," pojasnjujejo na NIJZ.

"Največje tveganje za zaplete in tudi smrt je pri dojenčkih in imunsko oslabljenih osebah. Zapleti se pojavijo pri približno 30 odstotkih primerov. Bolezen pri novorojenčkih in dojenčkih lahko povzroči hudo drisko z dehidracijo. Pri otrocih se kot zaplet lahko pojavi vnetje srednjega ušesa ali pljučnica, ki je najpogosteje vzrok za smrt. Redkeje se kot zaplet lahko razvije tudi vnetje osrednjega živčevja," naštejejo..

Ošpice | Avtor: Profimedia Profimedia

Začne se z visoko vročino, hudim glavobolom ...

Od okužbe do prvih znakov bolezni običajno mine približno 10 dni, lahko pa se pojavijo prvi znaki v obdobju od 7 do 18 dni od okužbe. "Začetek bolezni je nenaden, z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Sledi pojav izpuščaja v ustih na mehkem nebu, jezičku, po nebnicah. Drugi in tretji dan bolezni se pojavijo značilne t. i. Koplikove pege, to so majhne bele pege, ki jih najdemo na sluznici nasproti kočnikov. Štirinajsti dan po okužbi se pojavi izpuščaj na koži, ki traja do sedem dni. Bolniki so ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino," opišejo znake in potek bolezni opišejo.

V primeru okužbe mora bolnik počivati in piti dovolj tekočine. V primeru bakterijskih zapletov, kot sta vnetje srednjega ušesa in pljučnica, so potrebni antibiotiki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 17:22 08.marec 2024.

    Kdor je ošpice prebolel, je varen, kdor pa je cepljen pa lahko v odrasli dobi zboli, ker cepivo z leti popusti...Tako preprosto je to..

  • Ender3 14:08 08.marec 2024.

    Pa ravno sedaj, ko nekaj zdravnikov stavka..Naj NIJZ raje objavi statistiko preseženih smrti prvih dveh mesecev 2024..

  • slavauk22 13:28 08.marec 2024.

    zdaj naj fb strokonjakinje mamice svoje ljubljenčke zdravijo doma ker ne verjamejo farmaciji predvsem znanosti...... na fb imajo vse napotke o poteku zdravljenja