Zdravje
176 ogledov

Velik odziv prebolelih, plazmo darovalo že 300 oseb

transfuzija arhiv Žurnal24 Kri rešuje življenja.
V Sloveniji so pet bolnikov s covid-19 že zdravili s plazmo prebolevnikov.

"Tudi transfuzijska dejavnost se srečuje s težavami in posledicami širjenja virusa," je na današnji tiskovni konferenci povedala Polonca Mali z Zavoda za transfuzijsko medicino. "Preskrba s krvjo je osnovna dejavnost, ki se začne z zadostnim številom varnih in odgovornih darovalcev. Dnevno potrebujemo kar 300 krvodajalcev, ki so pogoj, da zdravljenje poteka nemoteno. Krvodajalke in krvodajalci so pomemben del javnega zdravja, uvrščamo jih kar med naravna bogastva." 

covid-19 Koronavirus Zdravje Pri bolnikih s covid-19 v Sloveniji prvič preizkusili ta način zdravljenja

Zaradi preprečevanja širjenja virusa poteka odvzem krvi pod številnimi spremenjenimi pogoji. "Že v marcu smo morali prilagoditi izvajanje odvzema krvi," je povedala Malijeva. "Krvodajalce prosimo, da se telefonsko naročijo na odvzem krvi. Odvzem krvi smo čez noč prilagodili, menimo, da bomo ta način ohranili naprej, ker zagotavlja varno okolje tako za krvodajalce kot za zaposlene. Prilagoditve smo lahko uspešno izvedli zaradi velike odzivnosti in razumevanja krvodajalcev. Tudi v času epidemije, ko smo izpostavljeni številnim omejitvam in ukrepom."

Covid-19 Zdravje Prebolele v Sloveniji zanima, kaj se dogaja z njihovo krvjo

Malijeva se je ob tem v imenu Zavoda za transfuzijo ter vseh bolnikov, ki potrebujejo kri ali plazmo, iskreno zahvalila vsem krvodajalcem in krvodajalkam ter jih povabila, naj se še naprej odzivajo na vabila ter sodelujejo pri nemotenem zagotavljanju krvi.  

Covid-19, kitajsko cepivo | Avtor: Epa Covid-19, kitajsko cepivo Epa

Ob širjenju epidemije se je transfuzijska dejavnost srečala s številnimi izzivi, med drugim so začeli z vabljenjem prebolevnikov, da darujejo ne le kri, ampak tudi plazmo. "Naredili smo že okoli 300 odvzemov, večina od njih je darovala kri prvič," je pojasnila Malijeva. Do sedaj so bolnišnicam dostavili plazmo za zdravljenje petih bolnikov. "Vsak potrebuje dve do tri enote, odvisno od telesne mase. V naših prostorih je pripravljenih okoli 80 enot, ostale čakajo na dodatna testiranja in bodo pripravljene na bolnike, če bodo to zdravljenje potrebovali."

Covid-19 Covid-19 Zdravje To se dogaja s plazmo prebolevnikov, o kateri se je tako veliko govorilo

Prebolevnike so povabili z vabilom v medijih ter na spletni strani, kjer so na voljo tudi vse informacije v zvezi z darovanjem plazme po prebolelem covid-19. "Za darovanje krvi oz. plazme morate biti zdravi," je razložila Malijeva. "Miniti mora vsaj štiri do šest tednov, da ste pozdravljeni, v ustrezni psiho-fizični kondiciji." 

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Novi podatki: Nekoliko bolje, a ne preveč optimistično

Učinkovitih zdravil za covid-19 ni, zato je za zelo ogrožene bolnike plazma rešitev, ker nimajo lastne naravne odpornosti, je povedal prof. dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC. Večinoma gre za zelo ogrožene bolnike, predvsem z rakavimi obolenji, ki jih zdravijo z biološkim zdravilom, ki uniči limfocite B, zaradi česar te osebe nimajo protiteles za druge bolezni. Pred desetimi dnevi so plazmo dali prvemu bolniku, zdaj pa je takih že šest ali sedem, je dejal Tomažič. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.