Zdravje
7769 ogledov

Velika napaka pri sušenju perila pozimi

radiator sušenje vlaga Shutterstock
Ne sušite opranega perila v stanovanju. Po tem boste dvakrat razmislili.

Zima prinaša nevšečnosti pri sušenju opranega perila. Seveda, če nimate sušilnega stroja. Če boste mokro perilo sušili v stanovanju, bo zaradi tega nastajalo veliko vlage, ki jo opazimo kot kondenz na steklih in stenah, to pa pomeni možnost za razvoj astme in drugih dihalnih težav. 

kuhinja, pomivalni stroj Svet V pomivalnih strojih smrtonosne glivice

Sušenje oblačil pozimi v zaprtih notranjih prostorih zvišuje raven vlage za 30 odstotkov, pri tem pa se v pralnih detergentih in mehčalcih sprožajo kemikalije (acetaldehid oz. etanalin benzen), ki so po nekaterih raziskavah rakotvorne, ob daljši izpostavljenosti pa povzročajo pekoč občutek v očeh in razdražljivo kožo. 

nohti Magazin Nevarno sušenje nohtov pod UV lučjo

Vlaga povzroča nastanek več kot 10 vrst nevarnih glivic, plesni, vse to pa lahko vodi do bronhitisa, težav s sinusi ... Pretekle raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki stanujejo v prostorih, v katerih pozimi sušijo perilo pogostejše glavobole in težave z dihali. Poleg tega vlaga znižuje toploto v prostoru, če obesite perilo na topel radiator, pa ta svojega dela – ogrevanja - ne bo mogel opravljati dobro.

zajtrk Odpoklic Slovenija Aparat za sušenje se lahko vžge

Kaj lahko storite, če nimate sušilnega stroja? V prostoru, v katerem sušite perilo, na stežaj odprite okno – vsaj za 10 minut. Če je možno, okno odprite tudi v sosednji sobi, da nastane prepih. Kupite higrometer in nadzorujte odstotek vlage. Optimalno je, če ta leži med 45 in 55.

Candida Auris Lahko so usodne Zdravje Glivice odporne na zdravila
Komentarjev 4
  • breacker 18:08 02.december 2018.

    Pisec članka je sicer pozabil, da pozimi skoraj ni vlage, posebej v izoliranih stanovanjih, Sušenje perila je zato kar dobrodošlo za dvig vlage za par procentov, kajti srbeča koža in alergije zaradi pomanjkanja vlage tudi niso prijetni. Vsekakor pa v ...prikaži več pralnih praških in mehčalcih niso sestavine, katero je zdravo vdihovati...

  • Snežinko 15:06 02.december 2018.

    Odpremo naj okna, vsaj za 10 minut? Pa najbolje po celi hiši? Zunaj pa minus 10 ali več, po možnosti. Pa kaj ti je, G.P.? Si prebral, kakšno neumnost si napisal? Haloooo....preden sem imel sušilec smo 40 let sušili perilo ...prikaži več na radiatorjih. Začuda noben ni zbolel. Res čudno, skoraj že meji na čudež...

  • mph 14:41 02.december 2018.

    Ga sušimo in ga bomo še naprej po tem članku, ki ga nisem niti preberal, ker za vse bedarije prebrat nimam časa. Seveda bi pa si želeli 12 mesecev na leto imeti možnost sušit perilo na soncu in na kristalno ...prikaži več čistem zraku. Želje so eno, realnost čisto nekaj drugega.