Zdravje
35653 ogledov

Velika novost glede belih plomb

Zobozdravnik
1/2
Profimedia Fotografija je simbolična.
V EU s prihodnjim letom prepovedana uporaba črnih zobnih zalivk.

V Evropski uniji bosta od 1. januarja prihodnje leto prepovedana uporaba in izvoz amalgamskih oziroma črnih zobnih zalivk, predvideva politični dogovor Evropskega parlamenta in Sveta EU o predlogu revizije uredbe o živem srebru, ki so ga včeraj z veliko večino potrdili evropski poslanci.

Nova pravila predvidevajo postopno uvajanje prepovedi amalgamskih zalivk od 1. januarja 2025. Zobozdravniki jih bodo izjemoma lahko uporabljali tudi po tem datumu, če bo to potrebno zaradi posebnih zdravstvenih potreb pacienta. Od začetka prihodnjega leta bo prepovedan tudi izvoz črnih zalivk, njihova proizvodnja in uvoz pa od 1. julija 2026.

Ali bo tudi pri nas amalgam prepovedan s prihodnjim letom in že takrat za bele zalivke ne bo več potrebno doplačilo, še ni jasnega odgovora. Članice, ki še ne krijejo stroškov alternativnih zalivk, lahko postopno uvedbo prepovedi preložijo do 30. junija 2026. Če bo Slovenija možnost podaljšanja roka do prepovedi izkoristila, na ministrstvu za zdravje niso potrdili, so pa poudarili, da to možnost imamo. 

zobje, zavarovanje, zobozdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Če je ministrstvo za ta namen iz naslova zdravstvenega zavarovanja namenilo 14,8 milijona evrov, zobozdravniki poudarjajo, da to ne bo dovolj. Predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović je še pred sprejetjem uredbe v Evropskem parlamentu povedal, da bi predvidena sredstva zadostovala za približno milijon zalivk na leto, kar je le 15 evrov na zalivko več. Po njegovem so se stroški zobozdravstvenih storitev so v tem času zvišali za 30 do 40 odstotkov, poleg tega izdelava bele zalivke traja dvakrat dlje od amalgamske.

A da je treba narediti ponovno oceno stroškov bele zalivke, menijo tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje, ki upravlja zdravstveno blagajno. Lani je bilo v breme zdravstvenega zavarovanja izvedenih skoraj milijon belih zalivk v vrednosti nekaj več kot 36 milijonov evrov. 45 odstotkov zalivk je bilo belih, ki jih v celoti plača ZZZS, torej jih pacient ne doplača (otroci, nosečnice, doječe matere, sprednji del zob). Preostale zalivke so bile ZZZS-ju obračunane kot amalgamske zalivke, vendar se ne ve, koliko med njimi je bilo pravzaprav belih z doplačilom pacienta, saj se doplačilo nanaša le na odnos med izvajalcem in pacientom. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • marko256 12:19 12.april 2024.

    Za kar je slabega je naša vlada bolj papežka od papeža, upam da bomo tudi tu tako in seveda začeli to že z 1.5.2024