Zdravje
68555 ogledov

Institut Jožef Stefan: Virus se širi zelo hitro, to sledi, če se ne umiri

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji IJS
Virus se še naprej širi z veliko hitrostjo. Če se ne bo začel širiti počasneje, bo epidemija predvidoma zelo počasi upadala le zaradi prekuževanja, kaže projekcija Instituta Jožef Stefan.

V najnovejši projekciji širjenja covida-19, ki so jo pripravili na Institutu Jožef Stefan, ocenjujejo, da se vsake štiri dni prekuži približno 1 odstotek populacije, kar posledično zmanjša reprodukcijsko število R vsake tri dni za približno eno stotinko. Če ne bomo spremenili obnašanja, se bo virus začel širiti počasneje le zaradi prekuževanja. 

Zaskrbljujoči so podatki o številu dnevno pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+. Število se je stabiliziralo, "žal pa ne pada, morebiti celo spet počasi raste", ocenjujejo. Vrh v bolnišnicah je bil morebiti že dosežen ali pa bo dosežen v naslednjih dneh. 

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS

Reprodukcijsko število R je ocenjeno na osnovi podatkov pozitivnih testov za nazaj. Upoštevati je treba, da vsaka sprememba režima testiranja v prehodnem obdobju popači vrednost R. "Sedemdnevna povprečja R glede na pozitivne teste so sledeča: R_vsi=1,02, (včerajšnji podatki, R_brezDSO=1,00, R_DSO=1,01). S tega stališča še ni vidno upadanje epidemije, vendar je treba upoštevati, da se sedaj bolj široko testira z antigenskimi testi, pozitivne pa potrjuje s PCR testi, kar poveča število in delež pozitivnih testov," pojasnjujejo. 

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS

V napovedi za pozitivne teste in bolnišnice so predpostavili, da so ukrepi, sprejeti 16. novembra, spustili R le na 1,0 in da bo epidemija upadla zaradi prekuževanja. V tem primeru lahko pričakuje, da bo število hospitaliziranih začelo upadati po 15. decembru, pri čemer je treba poudariti, da se bo število pacientov na intenzivnih oddelkih še naprej gibalo okoli 200. 

Če bi nam uspelo R spustiti še nižje, na 0,7, kot je bilo to v prvem valu, bi okoli 28. decembra dosegli število pozitivnih testov, ki bi epidemiologom spet omogočalo sledenje kontaktov (pod 300 pozitivnih testov na dan). "Če bi vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bi tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli že v nekoliko bolj sproščenem vzdušju."

Koronavirus Slovenija NIJZ: Tudi mi se sprašujemo

V primeru, da nam ne uspe krivulje obrniti navzdol, se nam ne piše nič dobrega. Na Institutu so pripravili tri neugodne scenarije, ki predvidevajo, da bo "po 15. decembru epidemija začela spet naraščati zaradi morebiti nekoliko sproščenih ukrepov in/ali zaradi povečanega druženja v prazničnem času". Njihovi scenariji predvidevajo, da bi po 15. decembru R znašal 1,1, 1,3 in 1,5. V vseh treh primerih bi tako po 23. decembru spet videli porast števila hospitaliziranih. V najslabšem primeru, če bi R znašal 1,5, bi bilo konec meseca hospitaliziranih okoli 1400 ljudi, število pa bi v januarju še naprej naraščalo in bi okoli 15. januarja že preseglo 2.500 hospitaliziranih. 

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS

covid-19 Covid-19 Slovenija Katastrofalni podatki o novih okužbah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • jakec1575 22:12 02.december 2020.

    Vidim, da niti en komentator ni sposoben abstraktnega misljenja. dost zalostno. S tem pa najbolj pomagate vladi, da nadaljuje s fasizmom do cepiva.

  • tomaz65 21:57 02.december 2020.

    Prokleti kmeti zarukani a zdaj bodo se z studijami racunal kako se bo ta izmisljeni virus obnasal.pa kaj se bodo se spomnili na vladi.lazejo vsi po vrsti mars banda pokvarjena v tri krasne

  • Build_NEK2 20:40 02.december 2020.

    Kk mi grejo taki naslovi naživce.