Zdravje
15264 ogledov

Vrača se ena najbolj nevarnih bolezni

ebola, zdravniki, zaščitna maska EPA
Nova epidemija izzvala velik preplah.

Kongo se sooča z novo epidemijo ebole, ki je že zahtevala 17 življenj, je potrdilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Objavili so načrt boja zoper bolezen; predstavniki ministrstva za zdravje so v sodelovanju s sodelavci Svetovne zdravstvene organizacije in Zdravnikov brez meja prispeli v mesto Bikoro, epicenter epidemije. Bolezen se je pojavila v gozdnatem območju okrog 600 kilometrov severozahodno od Kinšase.

Zadnja epidemija kolere je v Kongu grozila lani, a so jo hitro zajezili, terjala je štiri življenja. Smrtonosnejša epidemija je bila na območju zahodne Afrike med letoma 2013 in 2016, ko je umrlo najmanj 11.600 ljudi, obolelih je bilo najmanj 29 tisoč.

Opozorilo ZDA Zdravje Evropejci, epidemija, kot je še ni bilo, prihaja tudi k vam

Zakaj tolikšne skrbi?

Na Svetovnem zdravstvenem forumu v Švici so pred tedni opozorili, da se človeštvo sooča z novim valom smrtnih bolezni. Strokovnjakinja za nalezljive bolezni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Sylvie Briand je glede pandemije dejala, da vedo, da prihaja, vendar ne morejo narediti ničesar, kar bi jo lahko preprečilo, je poročala STA.

Letos mineva sto let od najhujše pandemije v zgodovini - španske gripe. Znanstveniki pravijo, da je ta prišla v Evropo skupaj z Američani, ki so se bojevali v prvi svetovni vojni. Bolezen je v dveh letih zahtevala smrt več ljudi po svetu, kot so jih vsa štiri leta vojne.

Direktor javno-zasebnega partnerstva za inovacije v pripravljenosti na epidemijo (CEPI) Richard Hatchett je na srečanju povedal, da je leta 1918 Indija izgubila kar pet odstotkov svoje populacije. V celotni zgodovini države se je populacija zmanjšala le takrat.

Tudi nedavne epidemije so opozorile, da je svet še vedno ranljiv za takšne izbruhe. Respiratorni virus sars je leta 2003 zahteval 770 smrtnih žrtev. Ebola je v letih 2014 in 2015 na zahodu Afrike zahtevala 11.000 smrtnih žrtev. Zaradi mednarodnih popotnikov se je bolezen razširila tudi drugod po svetu, navaja AFP.

Preverite cepilni status Zdravje Epidemija ošpic v Srbiji: Zapleti pri približno 30 odstotkih primerov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • komentator50 10:26 10.maj 2018.

    V Afriki ebola in kuga,pri nas pa rak in infarkt.Vsako področje ima svojo bolezen.Kjer pa bolezni ni ,te pa zbombandirajo.

  • Avatar Leon
    Leon 08:58 10.maj 2018.

    Chemtrails...........množično zastrupljanje .

  • Tupamaros 23:08 09.maj 2018.

    Največja nevarnost, za prenos bolezni so migranti.