Zdravje
1778 ogledov

Zaradi covida-19 so morali 34-letniku presaditi pljuča

Operacija
Preden se je okužil z novim koronavirusom, je bil 34-letnik zdrav, imel je le blago astmo. Kadil ni nikoli. Gre za eno izmed približno desetih presaditev pljuč zaradi covida-19 na svetu.

34-letnemu bolniku so na začetku decembra zaradi okužbe z novim koronavirusom in zapleti bolezni covid-19 odpovedala pljuča. V UKC Ljubljana so mu jih v noči na petek, 11. decembra, presadili, operacija je trajala deset ur. Stanje moškega, moža in očeta, je stabilno, so sporočili z UKC-ja. 

“To je bila prva presaditev pljuč zaradi posledic covida-19 v Sloveniji in ena izmed približno desetih doslej na svetu,” je povedal predstojnik za torakalno kirurgijo, doc. dr. Tomaž Štupnik, dr.med. Ekipa UKC Ljubljana je sicer opravila že šestnajsto presaditev pljuč v letošnjem letu. 

Pri več kot polovici okuženih sledi pljučnica

Covid-19 povzroči pljučnico pri več kot polovici bolnikov, pri nekaterih bolnikih pa so pljuča tako hudo bolna, da potrebujejo dodatni kisik ali celo mehanično ventilacijo. Prizadeti deli pljuč si lahko po okužbi povsem opomorejo ali pa ostanejo trajno uničeni. 

Na UKC-ju pojasnjujejo, da ima večina ljudi v pljučih dovolj rezerve, da lahko preživi tudi zgolj s polovico pljuč, vendar pa se zmanjšanje pljučne funkcije vedno pokaže z zmanjšano telesno zmogljivostjo, npr. pri športnih aktivnostih, hoji navkreber, vzpenjanju po stopnicah ipd. “V nekaterih primerih lahko covid-19 pljučnica nepovratno uniči celotna pljuča. Temu pravimo dokončna odpoved pljuč, bolnika pa lahko reši le presaditev pljuč darovalca,” pojasnjuje Štupnik. 

Težave z dihanjem po tednu dni

Omenjeni 34-letni bolnik je zbolel konec oktobra s kašljem in temperaturo. Po približno tednu dni so se pojavile še težave z dihanjem, ki so hitro napredovale. Po desetih dneh zdravljenja in mehanske ventilacije so pljuča povsem odpovedala, zato so ga morali v Centru za intenzivno interno terapijo UKC Ljubljana priključiti na napravo zunajtelesno membransko oksigenacijo, s katero so preko zunajtelesne črpalke črpali kri iz telesa in jo nasičeno s kisikom vračali nazaj v telo.

Gre za bolnika, ki je bil star pod 40 let in je zbolel za covidom-19. Sprva se je zdravil v eni od regionalnih bolnišnic, vendar klasično zdravljenje z umetno ventilacijo - umetnim predihavanjem ni bilo uspešno, premeščen je bil na UKC. Če odpove zdravljenje z umetnim predihavanjem, je to edini način, s katerim lahko  vzdržujemo življenje. Po enem mesecu je dočakal presaditev pljuč.

Presaditev ni za vsakogar

"Na tem primeru se vidi skrita plat covida-19, ko bolezen pripelje do uničenja pljuč tudi pri mlajših bolnikih," je komentiral prof.dr. Marko Noč, dr.med., vodja oddelka za intenzivno interno medicino. A presaditev ni primerna za vsakogar. "Zanjo so primerni samo tisti bolniki z dokončno odpovedjo pljuč, pri katerih vsi ostali organi, z izjemo pljuč, normalno delujejo in so obenem dovolj mladi, da bodo lahko po posegu lahko dobro okrevali," poudarja Noč. 

Poleg tega presaditev pri bolniku, ki je bil več tednov priključen na zunajtelesno mebransko oksigenacijo, skriva številne nevarnosti in pasti. Med drugim tudi možnost hude, včasih neobvladljive krvavitve, saj bolniki dobivajo heparin – zdravilo, s katerim preprečimo strjevanje krvi.

covid-19 koronavirus cepivo covid-19 Zdravje Dan D za cepivo. Kakšen vpliv bo nanj imel nov sev?

Izjemen dosežek našega zdravstva

Presaditev pri covid-19 bolnikih je že bila opravljena na svetu v nekaj primerih, vendar so to posamezni primeri v velikih zdravstvenih centrih. 

"Uspelo nam je, ker smo dobili tako ustreznega darovalca kot prostor in ekipo. Zelo smo ponosni na strašanski napredek programa transplantacije pljuč,” je pri tem povedal doc. dr. Ivan Kneževič, dr. med., vodja transplantacije dejavnosti v UKC Ljubljana. 

Nuška Čakš Jager Covid-19 Slovenija Takšno epidemiološko sliko kažejo podatki, ki vključujejo hitre teste

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 07:54 23.december 2020.

    Zunaj so dokazalu,da v primeru covida,cloveka ne smes dat na umetno predihavanje,ker naredis vec skode kot koristi. Je pa smola,ker ti linki "cudezno izginjajo". Pa se nekaj,za presaditev pljuc si v cakalni dobi. Zal jih nimajo v skladiscih. Tudi pljuca ...prikaži več se zaradi bolezni ne unicijo od danes na jutri. To je proces. Pride pa prav-naslov-za strasenje.Strinjam pa se,da so nasi kirurgi zelo dobri mehaniki. Vse ostalo je pa tako tako...

  • Janez 06:41 23.december 2020.

    Me zanima kakšna zdravila so mu pred tem dajali. Če bi dobil isti koktail kakor Trump verjetno presaditev nebi bila potrebna???Vsaki dan se pojavljajo nova učinkovita zdravila le uporabiti jih je treba. Pri nas pa samo čakajo in hajd na ...prikaži več ventilacijo, ki naredi dikončno škodo. Preživetje na ventilaciji je manj kot 50%!!!

  • Ender3 16:44 22.december 2020.

    Ko gre, našemu zdravstvu najbolj za nohte, se pojavi dr.Štupnik, z lepimi očmi, da si naredi samopromocijo. In kaj sicer delajo, ti naši strokovnjaki, ko se vse suče samo okrog korona krize ?. Morda podobno, kot oni v osnovnem zdravstvo, ...prikaži več ki postavljajo diagnoze kar, online.