Zdravje
6602 ogledov

Skrb vzbujajoče: Starost oseb, ki vstopajo v obravnavo, se hitro niža

Čakalnica v Zdravstvenem domu Andrej Leban Čakalnica v zdravstvenem domu.
PPP: tudi v Sloveniji se lahko vključite v usposabljanje.

Kot smo pisali, se je v nedeljo s tradicionalnim rekreativnim tekom in pohodom Vivicitta - Poživimo mesti v Novi Gorici začel Festival zdravja 2023. Pod letošnjim geslom festivala Zdravje za vse bodo vse do petka na različnih lokacijah potekale številne aktivnosti in dogodki.

V okviru festivalskega dogajanja se bo v Novi Gorici in v Šempetru zvrstilo 14 dogodkov, od predstavitev in predavanj do sproščanj ter različnih delavnic.

V četrtek, 6. aprila, bo v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje potekalo predavanje Prva psihološka pomoč (PPP). Predavanje bo ob 17. uri v Xcentru na Delpinovi ulici 20 v Novi Gorici. Prijavite se lahko na mail ana.persic@nijz.si. Če bi se želeli vključiti prav na usposabljanje PPP, pa se lahko za Goriško regijo prijavite na elektronski naslov: andrejka.prijon@nijz.si.

O programu PPP smo se pogovarjali z uni. dipl. prof. sociologije Andrejko Prijon, regijsko koordinatorico za duševno zdravje (Program MIRA, Nacionalni program duševnega zdravja).

Čemu takšno predavanje – zakaj je pomembno, da se ga udeležimo? Kaj bomo na predavanju spoznali, izvedeli, se naučili?
Duševno zdravje je nepogrešljiv in pomemben del našega zdravja. Duševne težave in bolezni lahko v vsakem trenutku prizadenejo vsakega izmed nas.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se bo tekom življenja z duševnimi težavami srečala vsaka četrta oseba.

Tudi v Sloveniji beležimo znotraj zdravstvenega sistem skokovit porast obravnav, predvsem na področju depresije in anksioznih motenj, kar pa ne pomeni, da drugih ni. Skrb vzbujajoče je, da se starost oseb, ki vstopajo v obravnavo, hitro niža, že pod 15 let. Na žalost so duševne težave in bolezni še vedno stigmatizirane.

Dvanajstletnica je bila vinjena. (Slika je simbolna) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Stigma lahko vpliva na odlašanje iskanja pomoči in podpore. Pomanjkanje zavedanja in pismenosti o duševnem zdravju pa hkrati vpliva tudi na to, da se ljudje ne čutijo kompetentni pri nudenju pomoči nekomu, ki je v duševni stiski. Ne vedo, kako pristopiti, kaj in kako ukrepati in tako dalje.

Metodo psihološke prve pomoči (PPP) so leta 2000 razvili v Avstraliji in od takrat so standardiziran program prevzeli in vpeljali že v 23 državah. Nacionalni inštitut za javno zdravje je v okviru aktivnosti Nacionalnega programa za duševno zdravje, Programa MIRA, za slovenske potrebe do sedaj pripravil 4 pakete podpore:

  • PPP za pomoč pri samomorilnem vedenju,
  • PPP za pomoč pri depresiji,
  • PPP za pomoč pri paničnem napadu,
  • PPP za pomoč pri alkoholu.

Zaradi časovne omejenosti bomo na predavanju podali zgolj osnovne informacije o programu PPP in zainteresirane spodbudili, da se vključijo v usposabljanje, ki traja več ur in obsega teoretični del ter praktične vaje z urjenjem, da se udeleženci naučijo, kako se ustrezno odzvati v vsaki od naštetih situacij.

Usposabljanje vodijo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in je brezplačno. Prijave za Goriško regijo se zbirajo na: andrejka.prijon@nijz.si.

Kdaj oseba potrebuje psihološko prvo pomoč? Kdo jo običajno potrebuje?
Psihološko prvo pomoč potrebuje oseba, ki ima duševno težavo ali stisko ali razvijajočo se duševno bolezen, dokler ni na voljo strokovna pomoč ali se stiska ne razreši. Nanaša se na prepoznavo, razumevanje in pomoč osebi, ki je v duševni stiski. Duševna stiska pa se lahko razvije kadarkoli pri komurkoli, zato smo vsi potencialni koristniki te podpore.

Kdo vse jo lahko nudi?
Pomembno bi bilo, da bi vsak od nas posedoval znanja, kako prepoznati, pristopiti in pomagati osebi v duševni stiski, dokler ni na voljo strokovna pomoč.

Laično psihološko pomoč lahko nudijo vsi, ki so opravili usposabljanje iz psihološke prve pomoči. Znanja psihološke prve pomoči temeljijo na strokovnih smernicah, kot so rezultati znanstvenih raziskav, kliničnih izsledkov, uporabnikov, a so zapisana v primerni obliki za uporabo v splošni javnost.

Na kakšen način jo nudi?
Usposobljeni laik nudi pomoč predvsem v obliki pravilne prepoznave, podpore in usmerjanja, saj ima sledeča znanja in veščine:

  • kako prepoznati znake in simptome duševnih težav in bolezni,
  • kateri so vzroki in dejavniki tveganja za duševne težave in bolezni,
  • kateri so razpoložljivi načini zdravljenja (z zdravili, psihološkimi in alternativnimi metodami), ki temeljijo na dokazih,
  • kako pristopiti, nuditi osnovno pomoč in podporo nekomu, ki se sooča s težavami v duševnem zdravju,
  • kako ukrepati, če se duševna stiska stopnjuje do samomorilnega vedenja, paničnega napada, akutne stresne reakcije ali travme, če je prišlo do prekomernega zaužitja drog ali alkohola, psihotičnega vedenja.

Zakaj je psihološka prva pomoč tako pomembna?
Oseba, ki ima težavo z duševnim zdravjem, praviloma potrebuje zunanjo pomoč. Ko zboleva ali ima že napredovano stanje, morda svoje situacije ne prepozna kot težavo. Lahko, da ne ve, kam po pomoč, ali nima moči, da si pomoč poišče.

V takih primerih je dragoceno, da ima ob sebi bližnjega, ki je opolnomočen, zna pristopiti k njej in ve, kako laično pomagati ter vzpodbuditi posameznika k iskanju strokovne pomoči. Osveščena bližnja oseba ti lahko reši življenje.

Vlada RS je leto 2023 razglasila za leto duševnega zdravja, tako da je to primerna priložnost, da se kot družba strokovno osredotočimo in naslovimo to področje. Poleg strokovnega dela je pomembno tudi vsesplošno osveščanje, da se o temi začne še več javno govoriti, informirati, povečevati znanje in kompetence vseh nas, predvsem pa da se težave v duševnem zdravju destigmatizirajo.

Kot laiki znamo kar dobro skrbeti za zdravje telesa, naučiti se moramo skrbeti tudi za zdravje duha in poskrbeti za sočloveka.

Znanje o PPP je del te skrbi.

Več informacij o Festivalu zdravja in dogajanju najdete na: https://www.nova-gorica.si/izpostavljeno/46207/festival-zdravja-2023

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.