Zdravje
2322 ogledov

Pozor, zdravje zob vpliva tudi na to hudo bolezen

zobozdravnik zobje ustna votlina Profimedia
Svetovni dan ustnega zdravja je letos namenjen ozaveščanju o vplivu ustnega zdravja na sistemske bolezni.

Ustno zdravje je neločljivo povezano s splošnim zdravjem. Bolezni zob in ustne votline pomembno vplivajo na kakovost življenja, posameznikovo vsakodnevno delovanje in psihosocialno stanje, poudarjajo na zdravniški zbornici.

Povezanost ustnega in splošnega zdravja se kaže v obeh smereh. Nekatere sistemske bolezni se s svojimi simptomi in znaki najprej izrazijo v ustni votlini. Velja tudi obratno, saj zdravje ustne votline vpliva tudi na nekatera druga bolezenska stanja, so na spletni strani zapisali pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Za ustno zdravje moramo skrbeti ves čas. Še posebej dobro morajo za ustno zdravje skrbeti kronični bolniki, saj lahko slabo ustno zdravje privede do dodatnega poslabšanja njihove kronične bolezni, so poudarili pri zbornici.

ustna votlina, zobje | Avtor: Profimedia Profimedia

Neurejena sladkorna bolezen se tako v ustni votlini lahko kaže kot občutek suhih in pekočih ust, v izgubi okusa, ustnem zadahu, glivičnih okužbah, slabem celjenju ran, krvavitvi iz dlesni, majavosti zob in parodontalni bolezni, ki lahko vodi v izgubo zob. Slabo ustno zdravje pa lahko poslabša sladkorno bolezen in oteži nadzorovanje sladkorja.

Povečano tveganje za demenco

Manjše število zob pri starejših je povezano tudi s povečanim tveganjem za kognitivni upad in pojav demence. Bolniki zaradi narave bolezni izgubijo potrebo, motivacijo in spretnost umivanja zob kot enega od osnovnih higienskih opravil. Posledično je treba redno umivanje zob uvesti med vsakodnevna rutinska opravila že na začetku bolezni, pojasnjujejo pri zdravniški zbornici.

Nižja mineralna kostna gostota in osteoporozi zlom pomenita več izgubljenih zob. Vsem bolnikom z osteoporozo, ki bodo pričeli zdravljenje z antiresorptivnimi zdravili, pred zdravljenjem svetujejo obisk in posvet pri zobozdravniku, da se morebitni posegi med zdravljenjem ustrezno načrtujejo in prilagodijo.

V teh primerih kontrola na šest do osem mesecev

Kronični bolniki morajo zobozdravnika obiskati pogosteje kot zdravi ljudje. V primerih kronične bolezni je potrebna kontrola vsakih šest do osem mesecev. Nujna je redna in učinkovita ustna higiena, ki mora biti prilagojena kronični bolezni. Za zdravo ustno votlino in urejeno kronično bolezen je izjemnega pomena sodelovanje pacienta, zdravnika in zobozdravnika, je na novinarski konferenci v torek poudaril vodja delovne skupine ustno zdravje pri odboru za zobozdravstvo zdravniške zbornice Matej Praprotnik.

<slovenija> 17.07.08 Aleksandra Calic, zobozdravnica, zobar, zobozdravnik; | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Praprotnik je sicer na vprašanje, ali se ustno zdravje Slovencev skozi leta izboljšuje, odgovoril, da si zobozdravniki želijo verjeti, da je temu tako. Izboljšuje se namreč osveščanje v javnosti. Je pa ob tem opozoril, da živimo v družbi, v kateri je vedno težje držati rutino, zato vse manj časa posvečamo osebni higieni.

Največ težav z vzdrževanjem rutine je po njegovih besedah denimo ob prehodu iz otroštva v adolescenco, ko za ustno higieno niso več odgovorni starši, pač pa otroci sami. Preden zopet vzpostavijo rutino, se lahko zgodi kar nekaj težav in kar nekaj škode na ustnem zdravju, je pojasnil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.