Zdravje
3146 ogledov

Zdravniki zaostrujejo stavko

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Stavka zdravnikov bo odslej potekala v zaostreni obliki. Vlada in Fides naj bi sicer nadaljevala s pogajanji.

Zdravniki in zobozdravniki so minuli ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

V minulem tednu sta se sicer večkrat sestala Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vladna stran, a pogajanja niso prinesla napredka, saj strani nista uspeli doseči stavkovnega sporazuma. V Fidesu so zato napovedali, da bodo stavko še zaostrili, napovedano zaostrovanje pa bo odvisno od vsakega posameznega zavoda. Danes se bodo sicer stavkajoči v posameznih zavodih sestajali na stavkovnih zborih.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Zdravniki so v torek stavkali. Anže Petkovšek

Na kakšen način naj bi zaostrena stavka potekala, ni povsem znano, je pa članica glavnega stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek minuli teden pojasnila, da ima Fides pri zaostrovanju "še nekaj manevrskega prostora, kar se tiče zakonskega minimalnega delovnega procesa".

V času stavke se izvajajo zgolj tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili v Fidesu. Tako po njihovi oceni tudi vzdrževanje poti naročanja ter izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, ni obveznost zdravnikov v času stavke.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa so po drugi strani pojasnili, da so zdravniki v času stavke dolžni zavarovanim osebam zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovancev, mednje pa da sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • borut08 16:14 23.januar 2024.

    Se pa znajo dogovorit,ko me je treba utišati,izsiljevati itd..ker sem kritičen do oblasti oz.drzave in zlorab institucij.Tako so mi v UKCL namerno z odlašanje z biopsijo in zdravljenjem transplantirane ledvice ter neustrezno terapijo to namerno uničili.Vzppredno pa je oblast oz.drzava ...prikaži več prav tako zlorabila psihiatrijo,da me prikažejo kot neveredostojnega govorca oz.pricevalca in utisajo.Tako sem na hitro dobil diagnozo psihozo oz.sisofrenijo po transplantaciji ledvice.Glej moj FB.Inst.Borut Zabret

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 13:02 23.januar 2024.

    V čem je razlika stavke zdravstva ali ostalih sektorjev, npr. prevozništvo, zeleznica, sodišča...itn. Pri zdravstvu je vprašanje zdravja ljudi, kar v drugih panogah tega direktno ni. Torej, stavka sodnik in obravnava stoji, zaradi tega ne boš zbolel. Zdravstvo je še ...prikaži več posebno, ker ga obvezno plačujemo mesečno iz svojih osebnih prejemkov in s tem si garantirano kontinuiteto zdravljenja. Če nimate urejenega zavarovanja, boste samoplačnik, npr. tujec.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 13:01 23.januar 2024.

    Tisti, ki stavkajo po ZD so v prekršku , ker ZD so v lasti občin, katere imajo pravico odrejati pogoje dela!!!...se pa s to stavko smeji vsem koncesionarjem, ki sedaj služijo na polno - oni ne stavkajo!!!