Zdravje > Življenjski stil
15327 ogledov

Globalna epidemija je tu

Slovenija 21.10.2013 dezevno vreme, deznik, ljudje se sprehajajo po dezju, jesen Saša Despot
Danes živimo v debelilnem okolju, v katerem smo izpostavljeni številnim možnostim prevelikega energijskega vnosa in obenem premajhne porabe, opozarjajo strokovnjaki.

Že leta 1997 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) debelost razglasila za globalno epidemijo, delež ljudi s prekomerno telesno maso pa se je od takrat samo še povečal.

TV Slovenija Ministrstvo za zdravje s spremembo TV reklam proti debelosti otrok

Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025 po vsem svetu predebelih že kar 2,7 milijarde ljudi, zato je 11. oktober posvečen ozaveščanju o problematiki in razsežnostih epidemije debelosti in številnih bolezni, povezanih s prekomerno telesno maso.

Zdravljenje debelosti je zelo učinkovito v šolah ali učnih delavnicah za hujšanje (CINDI – program zdravega hujšanja), kamor je bolnik napoten z napotnico svojega osebnega zdravnika in kjer ljudje spodbujajo drug drugega.

Po podatkih evropskega statističnega urada se Slovenija z 19,2% uvršča na sedmo mesto med državami EU z najvišjim deležem prebivalcev s prekomerno telesno maso. Največjih delež debelih je v starostni skupini med 45 in 64 let, med mladim, starimi od 18 do 24 let pa je prekomerno težkih 6,4%. 

Na srečo se delež prekomerno prehranjenih in debelih otrok in mladostnikov v Sloveniji od leta 2011 vendarle znižuje, a pot do želenega uspeha je še dolga, navajajo raziskovalci ekipe SLOfit z ljubljanske fakultete za šport, ki so sodelovali tudi v mednarodni študiji in jo ob današnjem svetovnem dnevu debelosti objavili v znanstveni reviji The Lancet.

V letu 2016 je bilo po vsem svetu 50 milijonov debelih deklet, kar predstavlja šest odstotkov populacije, in 74 milijonov debelih fantov, ker je osem odstotkov populacije. Medtem je bilo zmerno ali močno podhranjenih deklet in fantov 75 in 117 milijonov.

"Danes živimo v debelilnem okolju, v katerem smo izpostavljeni številnim možnostim prevelikega energijskega vnosa in obenem premajhne porabe. Preprosteje povedano, ponudba hrane je taka, da hitro vnesemo v telo veliko količino kalorij, obenem pa zaradi današnjega sedečega življenjskega sloga teh kalorij ne porabljamo," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da naši otroci ne zaužijejo dovolj sadja in zelenjave ter redno uživajo sladkarije in sladkane pijače. Poleg tega se prehranjujejo neredno, opuščajo zajtrk in zaužijejo manjše število dnevnih obrokov od priporočenega

Otroci, ki so debeli, bodo zelo verjetno debeli tudi v odrasli dobi, bolezni povezane z debelostjo pa so običajno bolj izražene, če je debelost prisotna dalj časa, dodaja NIJZ. 

Kako nastane debelost

Debelost nastopi ob prekomernem kopičenju energijskih zalog, to je s prekomernim vnosom hrane. Uravnavanje količine zaužite hrane delimo na kratkoročno in dolgoročno.

  • Kratkoročno uravnavanje je uravnavanje z mehanizmi lakote in sitosti. Občutek lakote nastopi kadar je želodec prazen (sproščanje GI hormona grelina) in organizem potrebuje hrano, ob tem se vzburi center za lakoto v lateralnem delu hipotalamusa. Nasproten je občutek sitosti, ki nastopi kadar je želodec poln, se poveča koncentracija glukoze v plazmi in ima organizem dovolj hrane (sproščanje GI hormonov: holecistokinin, glukagonu-podoben-peptid, peptid YY) .
  • Dolgoročno uravnavanje oziroma vzdrževanje normalnih energijskih zalog v telesu pa dobiva signale iz trebušne slinavke (insulin - Insulin je proteinskopeptidni hormon,  ki ga v našem telesu izloča trebušna slinavka ob zaužitju hrane. Različna hranila povzročajo različno odzivnost insulina in torej s tem različno raven le tega v telesu) in maščobnega tkiva, na primer liptina, hormona hujšanja.

Na nastanek debelosti poleg dedne zasnove, ki pri nastanku debelosti prispeva okoli 60 odstotkov vpliva še preveč kalorična in premastna hrana, zlasti hrana bogata z živalskimi maščobami, in nezadostna telesna dejavnost.: 

Današnji način življenja kliče po debelosti

"Dandanes se je močno spremenil način življenja. Včasih so ljudje veliko telesno delali, uživali kalorično hrano, vendar niso bili debeli, ker so energijo porabili. Danes pa v glavnem sedimo, telesno smo zelo malo aktivni, jemo pa preveč. Z leti izgubljamo mišično maso, metabolizem se upočasni in tako potrebujemo vedno manj hrane. Bolezni ščitnice in nadledvičnih žlez lahko spremenijo metabolizem ter s tem vplivajo na telesno težo, vendar če ni pretiranega vnosa hrane, ni debelosti. Tudi zdravila lahko vplivajo na povečanje telesne teže, bodisi zaradi vpliva na metabolizem ali zaradi zadrževanja vode v telesu," vzroke za nastanek debelosti pojasnjujejo na spletni stani Združenja zdravnikov družinske medicine, kjer dodajajo, da igrajo veliko vlogo pri tem tudi psihološki dejavniki. 

Tudi stanje kroničnega stresa in nerešljivih frustracij, pri nekaterih ljudeh vodijo v prekomerno uživanje hrane in s tem v prekomerno prehranjenost. Le-ta je pogostejša pri nekaterih psihičnih boleznih tudi zaradi zdravljenja z zdravili, ki povečujejo apetit ali zmanjšujejo porabo energije.

Edina prava pot za zmanjšanje telesne teže je spremenjen način življenja, pravilno prehranjevanje in ustrezna telesna dejavnost.

Priporočena dnevna telesna dejavnost za odrasle in starejše je vsaj 30 minut dnevno, medtem ko otrokom in mladostnikom priporočamo vsaj 60 minut telesne dejavnosti dnevno- NIJZ.

Zdravila za debelost

Danes se v Sloveniji kot zdravilo za hujšanje uporablja dve učinkovini, ki ju lahko predpiše izključno zdravnik, in sicer na samoplačniški (bel) recept.: "Zdravila za zmanjšanje in ohranjanje telesne teže zdravnik predpiše, če drugi ukrep ne zadoščajo," opozarjajo strokovnjaki. 

Zdravljenje debelosti ali čezmerne telesne teže z zdravili je namenjeno odraslim bolnikom, ki imajo:

  • • debelost, pogojeno s prehrano, in indeks telesne mase 30 kg/m2 ali več,
  • • čezmerno telesno težo (indeks telesne mase je 27 kg/m2 ali več), pogojeno s prehrano, in druge dejavnike tveganja, povezane z debelostjo, kot sta sladkorna bolezen tipa 2 in dislipidemija.

Pri ekstremni debelosti obstaja možnost kirurškega bariernega zdravljenja. Do bariatrične operacije je upravičen človek, ki ima indeks telesne mase nad 40 ali pa indeks telesne mase 35, ob tem pa še spremljajoče bolezni, denimo sladkorno bolezen ali  povišan krvni tlak, bolezni, ki ogrožajo srce.

Debelost Zdravje Naredili že 1.400 operacij prekomerne debelosti

Tovrstne operacije, oziroma zmanjšanje želodca ali namestitev prilagodljivega traku opravljajo tudi v Sloveniji, in sicer v UKC Ljubljana in v Splošni bolnišnici Slovenj Grade

Pogoj za bariatrično operacijo je pripravljenost za spremembo življenjskega sloga, kot sta uživanje zdrave prehrane in redna telesna vadba.

 

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 16:53 11.oktober 2017.

    Danes živimo v debelilnem okolju.....................DEBILNEM OKOLJU je pravi izraz !

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:05 11.oktober 2017.

    Ja to je tak... ljudje ne dobijo hranil, dobijo prazne ogljikove hidrate, maščob nič, zato tut vitaminov topnih v maščobi ne dobijo, zato so telesa lačna. Drugo - visoka nihanja v glikemičnem indeksu povzročajo pogosto lakoto (ogljikovi hidrati). Tako v ...prikaži več bistvu so ljudje ves čas lačni, jedo prazno hrano in se redijo ko pujsi.

  • NeAnonimni 12:36 11.oktober 2017.

    Aha, in kako bo vlada vzela €€€€, da pozdravimo to epidemijo? Novi davki?

Sorodne novice