Zdravje > Življenjski stil
6735 ogledov

Napake, ki jih najpogosteje počnemo ob vročini

vročina Saša Despot
Občutek žeje z leti ugaša ...

V poletnih dneh je zaradi vročine, pa tudi zadrževanja v klimatiziranih prostorih, večja možnost dehidracije. K dehidraciji so posebej nagnjeni otroci in starejši, pogosta je med športniki. Če pride do dehidracije, je najbolje piti mlačno vodo, saj jo bo tako želodec najhitreje vsrkal. Ob slabosti pa si najbolj pomagamo s pitjem preko slamice.

Vreme: Tudi danes vroče, a tudi danes nevihte - Vročina Vreme Slovenija Vročina še ni vse, prihaja še ta tegoba

Tako jo najlažje prepoznamo

Dehidracijo najlažje prepoznamo po suhem jeziku. Kaže pa se tudi tako, da če stisnemo koži v izrezu, v zgornjem delu prsnega koša in se guba ne poravna v eni sekundi, to pomeni, da smo dehidrirani. Pri majhnih otrocih lahko prepoznamo dehidracijo, če imajo vdrto teme na glavi.

Če prepoznamo dehidracijo, je najbolje piti mlačno vodo ali nesladkan čaj. Mlačna mora biti zato, ker jo lahko telo oziroma želodec najhitreje vsrka, medtem ko mora ledeno vodo najprej segreti na našo telesno temperaturo.

Ob dehidraciji je pogosta slabost, zato je v tem primeru najbolje piti vodo skozi slamico, saj tako počasi doziramo tekočino. Če bi namreč ob dehidraciji spilo na hitro pol litra tekočine, bi jo želodec takoj zavrnil. 

Če ne moremo povrniti tekočine zaradi bruhanja ali če pride do motenj zavesti in ni več refleksa požiranja, takšna oseba potrebuje infuzijo in zdravnika.

Občutek žeje z leti ugaša

Zaradi dehidracije so bolj ogroženi otroci, starejši in kronični bolniki. Majhni otroci nimajo čisto popolne strukture kože in je njihova izguba tekočine skozi kožo neprimerno večja kot pri odraslih. Zato jih je treba nadzirati, da dovolj pijejo. Pri starejših pa je težava ta, da občutek za žejo z leti ugaša in ne čutijo potrebe po tekočini  oziroma ne čutijo žeje.

Napake, ki jih najpogosteje počnemo

Nasploh ni dobro, da v teh vročih dneh piti hladno vodo ali ledeno mrzle sokove, hladna tekočina namreč potrebuje več časa, da se razširi po telesu oziroma ga hidrira.

Zato je idealno, da poleti pijete vodo shlajeno na sobni temperaturi, ki je vsekakor boljša izbira sokov. Čeprav si je težko predstavljati, je ob hudi vročini in suhem zraku zelo dobro popiti vroči čaj, saj spodbudil potenje in s tem hlajenje telesa. Ob tem imejte v mislih, da z znojenjem izgubljamo tekočino, ki jo je treba nadomestiti. 

Sicer strokovnjaki za te dni dodajajo, da se je treba izogibati alkoholu, ker še dodatno dehidrira telo, dobro pa bi bilo tudi zmanjšati vnos kave. Kjerkoli ste že, ob sebi imejte vedno steklenico vode blizu in vsak čas naredite kakšen požirek. Če boste to delali redno, bo vaše telo imelo dovolj tekočine in bo tako lažje prenašalo vročino. 

Zalivanje Strokovnjakinja Zdravje Vročina, zalivanje, škodljivci: Kako v tej vročini ohraniti vrt?
 
Komentarjev 1
  • Sara_Mofflin 18:34 07.avgust 2018.

    Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje, ki ponuja spletno dejavnost na domu... Kmalu po nekaj urah dela lahko zaslužite do 25.000 dolarjev mesečno... Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran zaa več podrobnosti ... Torej sem začel ..... ...prikaži več ........ ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com

Sorodne novice