Zdravje > Življenjski stil
1402 ogledov

Nega kože: je tonik potreben?

Kristina Kocjančič: nega obraza
1/2
Kristina Kocjančič: nega obraza
Redna in vsakodnevna nega obraza je namenjena tako krepitvi kot osvežitvi kože na obrazu. Jo znate pravilno izvajati, uporabljati tonik, serum in masko?

"Redna nega obraza je pomembna iz vidika vzdrževanja osnovne higiene," pojasnjuje kozmetičarka pri Dotiku večne mladosti Kristina Kocijančič.

Po njenih navedbah se koža v različnih obdobjih drugače obnaša in ima drugačne potrebe, prav tako pa je to odvisno tudi od letnih časov, starosti in tako dalje. Od vseh teh dejavnikov je odvisen tudi potek nege obraza.

Dodaja, da je v osnovi nega obraza namenjena krepitvi in osvežitvi kože na obrazu: "Meni osebno pod nego obraza spada tudi ohranjanje tonusa kože, kar lahko dosežemo z microneedlingom, jogo obraza in na splošno z vsemi vajami za krepitev obraznih mišic."

Kako poteka dnevna nega obraza pred spanjem - takšna, ki bi jo morala vsak dan narediti vsaka ženska?
Po odstranjevanju ličil se obraz umije s peno ali gelom, nanese tonik, serum in kremo.

Navadno je nočna nega bolj "polna" in si nekateri radi nanašajo tudi olja in masla.

Sama priporočam šipkovo olje, ker neguje kožo in jo nahrani. Za večerni dodatek si obraz lahko tudi zmasiramo, izvedemo tretma obrazne joge ali se malo "povaljčkamo" z jade rollerjem. Če bi radi nego nekoliko podaljšali, lahko po toniku nanesemo tudi masko, nato pa nego nadaljujemo s serumom in kremo.

Zakaj je tonik sploh potreben?
Tonik se vedno uporablja po umivanju, pred nanosom seruma in kreme.

Pomemben je za vlaženje kože ter za ponovo vzpostavljanje ph ravnovesja kože. Z nanosom tonika se tudi krema lažje vpije v kožo in je izkoristek tako veliko boljši, nega pa zaključena.

Zakaj je potrebna posebna pena ali gel? Zakaj ne umijemo obraza kar z navadnim milom za roke?
Ker koža na obrazu potrebuje drugačno nego in je veliko bolj občutljiva. Mila za roke imajo navadno med sestavinami penilce, ki kožo izsušijo in razdražijo.

Kristina Kocjančič: nega obraza | Avtor: Kristina Kocjančič: nega obraza Kristina Kocjančič: nega obraza
Na kaj naj pazimo, ko kupujemo kozmetiko?
Sama vedno rečem, kozmetike se ne kupuje z očmi. Najprej je v osnovi dobro poznati kožo in njene potrebe, vsaka koža je edinstvena in zato moramo najprej odkriti, kaj naši koži ustreza, šele potem lahko iščemo izdelke zanjo.

Kozmetični trg je zelo razširjen, reklame v veliki meri zavajajoče.

Super je, če pogledamo sestavine, v kolikor jih poznamo. Sicer pa imajo proizvajalci velikokrat na voljo tudi vzorčke za testiranje. Priporočam, da se jih poslužujete in kolikor se da stestirate pred nakupom. Tako bo manj zgrešenih nakupov.

Je sonce za našo kožo res tako škodljivo tudi z lepotnega vidika?
Je, sonce je največji povzročitelj staranja kože. Kar 90 odstotkov gub nastane v povezavi s prekomernim izpostavljanjem soncu. Poznamo UVA in UBV žarke, UVA žarki pronicajo do dermisa in povzročajo staranje kože, UVB pa sončne opekline.

Zato priporočam vse leto uporabo kreme z zaščitnim faktorjem, poleti pa še dodatna pokrivala za zaščito kože. Na trgu se sicer dobijo tudi že kreme in obarvane podlage z zaščitnim faktorjem, vendar ne pozabimo, da jih je potrebno na dve do tri ure obnavljati.

Kristini lahko sledite na Facebooku in Instagramu: Lahes N Brows By Kristina.

Ženska ovita s šalom za zaščito Intervju Zdravje Rosacea: Prizadene deset odstotkov ljudi