Zdravje > Življenjski stil
1367 ogledov

Tako se nudi prva pomoč otrokom

Otroci v vrtcu Profimedias
Štirje kratki filmi, ki rešujejo življenja. Pomembni so predvsem za starše z otroki.

"V Sloveniji in več kot 100 drugih državah po svetu od leta 2.000 dalje obeležujemo Svetovni dan prve pomoči, da poudarimo pomen prve pomoči kot humanega dejanja," sporočajo z Rdečega križa. Svetovni dan prve pomoči obeležujemo 9. septembra.

Ob tem poudarjajo, da je prva pomoč veščina, ki lahko zagotovi učinkovito in hitro ukrepanje ter pomaga pri oskrbi poškodb, lajša trpljenje in povečuje možnosti za preživetje ljudi v stiski: "Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca si prizadeva, da bi v prihodnjih letih vsaj ena oseba iz vsakega gospodinjstva na svetu znala prvo pomoč in s svojim znanjem prve pomoči prispevala h krepitvi odgovornosti v družbi."

Rezultati raziskav namreč kažejo, da ustrezna prva pomoč zmanjšuje število in trajanje hospitalizacij, prispeva k učinkovitejšemu zdravljenju, boljšemu okrevanju, večji kakovosti življenja po poškodbi ali obolenju ter tako dolgoročno pozitivno vpliva na zdravstveno blagajno, zmanjšuje okoljsko obremenjenost in povečuje splošno blaginjo prebivalstva.

Štirje poučni filmi

Tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči so nesreče doma, kar vsakega posameznika spodbuja, da poišče odgovore na zelo enostavna vprašanja:

Ali veste, kaj storiti, ko oseba v vaši bližini močno krvavi, v bližini pa ni povojev?
Kaj storiti ob opeklini, ki je večja kot dlan in z mehurji?
Kako ravnati, ko ste priča alergijski reakciji, omedlevici ali celo zastoju srca?
Vas boli glava? Ste omotični in vrtoglavi? Verjetno ste dehidrirani in potrebujete rehidracijski napitek. Kako ga pripraviti?

Nekateri zdravniki in drugi strokovnjaki so v Strokovnem centru za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije oblikovali doktrino prve pomoči na nacionalni ravni, ki je osnova za izvajanje tečajev in izpitov iz prve pomoči v območnih združenjih Rdečega križa Slovenije, kjer lahko poiščete odgovore na navedena vprašanja. Vsak si lahko vzame 162 sekund, si ogleda spodnje poučne filme in morda v prihodnje reši kakšno življenje.

Kako pomagati osebi z opeklino

Kako pomagati osebi, ki močno krvavi?

Kakšni so temeljni postopki oživljanja?

Kako ukrepati ob dehidraciji?

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.