Zdravje > Življenjski stil
1014 ogledov

Raziskava: Že z majhnim dotikom lahko zmanjšate to težko bolečino

Profimedia
Ne glede na to, ali gre za prijateljski objem ali dotik mehke tkanine, je že sam občutek dotika koristen za duha in telo, pravijo raziskovalci.

Pomanjkanje fizičnega stika med pandemijo covida-19 je močno prizadelo veliko ljudi po vsem svetu. Raziskava skupine strokovnjakov z nemške univerze v Essnu je zdaj pokazala, da lahko dotik zmanjša bolečino, depresijo in tesnobo ter da pogostejše dotikanje prispeva k lajšanju psihičnih in telesnih težav. Ne glede na to, ali gre za prijateljski objem ali dotik mehke tkanine, je že sam občutek dotika koristen za duha in telo, poroča Science Daily.

Dotik je naše največje čutilo in je prvo, ki se razvije pri novorojenčku. To čutilo je ključno za njihovo zaznavanje okolja in za razvoj komunikacije. Medtem ko so številne dosedanje študije nakazovale, da je dotik lahko koristen za zdravje posameznika, so zdaj strokovnjaki z Univerze v Essnu v svoji raziskavi prišli do preprostega zaključka – dotik pomaga.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.