Zdravje > Življenjski stil
3704 ogledov

Ste lahko debeli in hkrati zdravi?

Debelost Shutterstock
Britanska raziskava, ki je zajela 3,5 milijona ljudi, prinaša zaskrbljujoče rezultate...

Pri metabolično zdravih ljudeh obstaja veliko večje tveganje za nastanek težav s srcem, če so debeli, je pokazala nedavna študija, saj je debelost sama po sebi že dovolj velik dejavnik za tveganje bolezni srca. Debele ljudi, ki so sicer presnovno ali metabolično zdravi, kar pomeni, da imajo normalen krvni tlak, holesterol in krvni sladkor, bi tako moralo skrbeti za zdravje, čeprav so še danes mnogi prepričani, da temu ni tako. 

Presnova ali metabolizem zajema kemične in fizikalne procese, pri katerih nastajajo ter se razgrajujejo snovi v organizmu. 

Študija univerze v Birminghamu je zajela 3, 5 milijona različno težkih, vendar metabolično zdravih ljudi. Pri tistih, ki so bili predebeli se je izkazala 49 odstotkov večja verjetnost za razvoj  kardiovaskularnih bolezni in skoraj dvakrat večjo tveganje za srčno popuščanje, raziskavo povzema agencija Reuters. Srčni infarkt Zdravje Srčni infarkt: Telo nas opozori že mesec dni prej  

"Čeprav ti metabolično zdravi debeli ljudje morda nimajo dejavnikov tveganja - diabetesa, visokega krvnega tlaka ter maščob v krvi, že sama debelost pomeni metabolično nenormalnost, kar pomeni, da matabolično zdrava debela oseba ne obstaja," je pojasnil vodja raziskave Neil Thomas. 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je na svetu je 1,9 milijarde odraslih s prekomerno telesno  Debelost poveča tveganje za bolezni srca, diabetes, bolezni sklepov in nekatere vrste raka.  debelost Zdravje Debelost povezana z nastankom 10 oblik raka

V študiji so se raziskovalci osredotočili na indeks telesne mase (ITM, angleško BMI), ki ga lahko izračunate iz svoje višine in teže, že dolgo velja za osnovno merilo določanja normalne telesne teže ter postavljanja meje debelosti in podhranjenosti. 

ITM med 18,5 in 24,9 pomeni normalno telesno težo,  25 do 29,9 prekomerno, ITM 30 ali več pa pomeni debelost. 

V omenjeni študij so raziskovalci pregledali podatke o 3,5 milijona odraslih, ki vsaj v tem času niso imeli težav s srcem. Ugotovili so, da pri presnovno zdravih vendar debelih ljudeh obstaja večja verjetnost, da bodo že v prihodnjih petih letih doživeli srčni zastoj ali dobili kakšno drugo bolezen srca.

V nevarnosti so tudi presuhi

Zanimivo ob tem je tudi to, da so v večji nevarnosti tudi ljudje z prenizko telesno težo ( ITM pod 18,5). Raziskovalci britanske univerze, ki so študijo objavili v strokovnem časopisu združenja ameriških kardiologov "Journal of the American College of Cardiology" pravijo, da pri ljudeh, ki so pohranjeni obstaja večje tveganje za žilno bolezni kot pri tistih z normalno telesno težo. Strokovnjaki ugotovitev pripisujejo kajenju, ki dokazano vpliva na tovrstne težave. 

Kot navaja Reuters, je edina pomanjkljivost študije uporaba indeksa telesne mase, ki ne upošteva razmerja med pusto telesno maso in maščobnim deležem, zato rezultat ne odraža dejanskega stanja, še posebno pri osebah s povečano pusto telesno maso (mišice), ki tako dosegajo slabše rezultate. Nekateri ljudje, ki so bili v študiji obravnavali kot debeli, so bili lahko v resnici le nadpovprečno mišičasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice