Zdravje > Življenjski stil
12034 ogledov

Tako hude so lahko posledice prepogostega pitja kave

Kava Profimedia
Slovenci po količini popite kave kar na petem mestu na svetu.

Za mnoge med vami jutro ni popolno brez skodelice kave. Presenetljiv je podatek, da v Sloveniji na prebivalca v povprečju popijemo 6,1 kilograma kave na letoPo podatkih World Statistics (Svetovna statistika, op. a.), smo Slovenci po količini popite kave kar na petem mestu na svetu. Pred nami le še skandinavske države, kar je nekoliko razumljivo. Zaradi krajšega dne tamkajšnji prebivalci verjetno potrebujejo več poživila, kar kava seveda je. 

Povprečni Američan popije nekaj več kot tri skodelice kave na dan, piše CNN, ki se sklicuje na podatke Nacionalnega združenja za kavo in čeprav je toleranca vsakega posameznika do kave različna, obstaja omejitev dnevne količine kofeina, ki jo lahko ljudje vnesejo v svoje telo.

Običajna znaka, da ste pretiravali s kofeinom, sta običajno živčnost in hiter srčni utrip, v redkih primerih pa lahko prekomerno uživanje kofeina privede do stanja, ki ga imenujemo kofeinska zastrupitev ali prevelik odmerek kofeina. 

Ameriška uprava za hrano in zdravila določa zgornjo mejo 400 miligramov kofeina na dan za zdrave odrasle osebe. To je enako štirim ali petim skodelicam kave. Zaužitje več kot 400 miligramov kofeina ni dovolj, da bi nekoga ubili ali povzročili trajno škodo, čeprav se bo povprečna odrasla oseba verjetno ob tem že počutila tesnobno in razdražljivo. Bolj toksični učinki zastrupitve s kofeinom se pokažejo, ko ljudje zaužijejo 1200 miligramov kofeina ali popijejo vsaj 12 skodelic kave.

kavarna, plačevanje, bančna kartica | Avtor: Profimedia Profimedia
Zastrupitev s kofeinom lahko tudi usodna

Zastrupitev s kofeinom povzroči vrsto hudih škodljivih učinkov na telo, opozarja Nima Majlesi, direktorica medicinske toksikologije v na ameriški univerzitetni bolnišnici Staten Island. Po njenem stimulativni učinki kofeina motijo ​​normalni srčni ritem, kar vodi do nenormalnega srčnega utripa in možnega srčnega zastoja. 

Ljudje, ki se predozirajo s kofeinom, imajo težave s prebavili, posledica sta bruhanje in driska. Ker kava povzroča povečano uriniranje, ljudje, ki pijejo preveč te pijače, tvegajo izpiranje bistvenih mineralov iz telesa, zlasti kalija.

Pomanjkanje kalija ali hipokalemija lahko poškoduje mišice, kar lahko privede do paralize, povzroči težave z dihanjem zaradi oslabljenih dihalnih mišic in prepreči ledvicam, da bi opravljale svoje delo. Obstajajo tudi številni nevrološki simptomi zastrupitve s kofeinom. V dokumentiranih primerih so opazili anksioznost, halucinacije, migrene, otekanje možganov in napade. Čeprav je izjemno redka, je zastrupitev s kofeinom lahko usodna.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar lopov
    lopov 15:41 23.marec 2024.

    1kilo kafeja na mesec spijem... pa kva... to 12 kg na leto

  • miho 19:38 20.marec 2024.

    ok, od jutri do 21.4. bo post.

  • Ender3 15:02 20.marec 2024.

    Spet eden od tistih praznih prispevkov. Tudi zastraševanje ima lahko posledice, da o pitju mleka ne govorimo..