Zdravje > Življenjski stil
199 ogledov

To morate vedeti pred nakupom priklopnika

Priklopnik za kolo Profimedias
Mnogi ljubitelji kolesarjenja bi svoja doživetja želeli deliti s vsojim dojenčkom ali malčkom, zato postajajo priklopniki za kolesa vse bolj priljubljeni. Ker se mnogi starši prvič soočajo z nakupom priklopnika, so spodnji nasveti več kot dobrodošli.

“Priljubljenost otroških priklopnikov v zadnjem času strmo narašča. Starši jih uporabljajo pri vsakodnevnih nakupih, za prevoz otrok do vrtca ter za družinske izlete,” ugotavljajo tudi strokovnjaki Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota in Centra za zdravje ter razvoj Murska Sobota.  V sklopu projekta "Evroregija – Zdrava regija" so namreč v brošuri "Aktivna mobilnost od dojenčka do šolarja" zbrali tudi številne koristne nasvete za nakup in varno uporabo priklopnika.

Po njihovih izkušnjah se starši pogosto odločijo za priklopnik, ker imajo tako več gibalne svobode kot pri običajnih kolesarskih sedežih za otroke. Otroci lahko v takšnih priklopnikih tudi dobro spijo in se celo igrajo, zaščiteni so pred vetrom in neugodnimi vremenskimi vplivi.

Velike razlike v cenah

“Otroški kolesarski sedež lahko dobite že za 50 evrov, medtem ko je prikolica za otroke s prostorom za dva otroka že občutno dražja. Cene se gibajo v povprečju od 300 do 1.200 evrov,” ugotavljajo. Svetujejo, da smo pri nakupu priklopnika pozorni na to, ali potrebujemo enosed ali dvosed. Dvosedi so primernejši tudi za nekoliko poznejša starostna obdobja, saj nudijo več prostora. Enosedi so nekoliko ožji in lažji, zato so zelo zanimivi iz vidika športne uporabe.

Odvisno od tega, koliko starega otroka imate preverite, ali ima priklopnik fiksen ali fleksibilen sedeči položaj: “Nastavljivi sedeži s podpornikom za glavo omogočajo otrokom udoben sedeč položaj, pa tudi udoben položaj za dremež oziroma spanec."

Priklopniki z lupinico, katere osnova je narejena iz umetne mase, so po ocenah strokovnjakov stabilnejši in zato odlični za prevoz različnega tovora. Napeti okvirji pa so manj stabilni, vendar lažji in jih je običajno mogoče predelati v manjšo obliko.

Veliko modelov ima možnost predelave, zato so za starše še posebej zanimivi. Priklopnik s tretjim oziroma četrtim kolesom lahko predelamo v otroški voziček. “Omenjenega vozička pa ni smiselno uporabljati kot nadomestilo za otroški voziček, ki služi vsakdanji uporabi, saj je velik in nepraktičen. Tovrstni vozički pa so vsekakor priročni tekom dopusta,” opisujejo.

Priklopnik za kolo | Avtor: Profimedias Profimedias

Tudi za prevoz tovora 

Pri pogosti uporabi kolesarskega priklopnika je zelo pomembna tudi kvalitetna vez za priklapljanje. “Hitro priklapljanje in odklapljanje, majhen premer obrata, zaprtost in možnost uporabe različnih priklopnikov z istimi sistemi so lastnosti dobre vezi za priklapljanje,” naštevajo. Preverite tudi, ali je priklopnik primeren za prevoz tovora in tudi za prevoz nekoliko težjih bremen.

“V primeru, da hočete vašemu otroku med vožnjo nuditi še posebno udobje in ugodje, morate biti pri oblikovanju in sestavi priklopnika pozorni predvsem na udobje sedečega položaja, vročino ter prav tako na zaščito otroka pred neugodnimi vremenskimi vplivi,” še pravijo. Konstrukcija priklopnika mora biti takšna, da se v resnih primerih lahko priklopnik po potrebi obrne na glavo. Brez omenjene možnosti bi se kabina lahko stisnila, udrla ali resneje poškodovala.

Pommebno je tudi, da so kolesa na priklopniku nameščena tako, da jih otroci ne dosežejo, oziroma tako, da jih je mogoče s primernim ukrepom zaščititi pred prijemi otroških rok. Seveda pa mora biti tudi kolo primerno za vleko priklopnika. Še posebej moramo biti pozorni na dobre in zanesljive zavore. Dvodelni priklop, s katerim se lahko priklopnik priklopi na kolo je po izkušnjah strokovnjakov boljši, ker je v uporabi bolj praktičen in varnejši. Pozorni pa morate biti na to, da je model priklopa združljiv z vašim kolesom.

Vedno ga pripnite 

Svetujejo, da ob nakupu preverimo ali ima dober otroški sistem za ravno držo hrbta, pasovi pa morajo biti dobro in enostavno nastavljivi. Dvosed mora imeti tudi možnost, da otroka položimo na sredino priklopnika, saj je to boljši položaj glede na težišče: “V primeru, da to ni mogoče, položite otroka na desno stran priklopnika.”

Opozarjajo, da moramo dojenčka vedno pripnemo z varnostnim pasom, vedno zapremo tudi mrežico, saj obstaja možnost, da otroka zadenejo kamni, ki se odbijajo od zadnjega kolesa.

Pritrjevanje lupinice na priklopnik z razpoložljivimi sedežnimi pasovi je po njihovih besedah prerahlo. Lupinico je potrebno trdno in varno pritrditi na priklopnik, lupinico tudi mehko oblazinimo tako, da pnevmatiko na priklopniku rahlo napolnimo z zrakom, lupinico oblazinimo s peno, na razpolago so tudi modeli z ustreznim vzmetenjem.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.