Zdravje > Življenjski stil
1455 ogledov

V parfumih in toaletnih vodicah prepolno kemikalij

parfum Shutterstock
Čeprav vaš parfum ali deodorant čudovito diši, je prav verjetno, da vsebuje kemikalije, ki so lahko zelo škodljive za vaše zdravje.

Vsak tretji prebivalec v času svojega življenja doživi takšno ali drugačno reakcijo na parfum. Ta se pokaže v simptomih kot so glavobol, srbenje ali astma, navaja Kate Grenville v najnovejši  knjigi "The Case Against Fragrance" (Primeri, ki niso v prid dišavam). V knjigi avtorica operira s podatki, ki temeljijo na številnih raziskavah, poroča britanski The Independent. 

Ločena raziskava iz leta 2014 je pokazala, da kar trem četrtinam žensk, ki trpijo zaradi migrene, le to sprožijo različni vonji, najpogostejši med njimi pa prihaja iz njihovega parfuma.  Z uporabo parfumov smo namreč izpostavljeni kemikalijam, ki se nabirajo v telesu in se iz njega težko izločijo, to pa ima lahko škodljive zdravstvene posledice. 

Kemikalije v parfumih

Parfumi vsebujejo formaldehid, toluen, metilen klorid, benzaldehid in ftalate. Gre za kemikalije, ki lahko povzročijo vrsto negativnih posledic, saj vplivajo na dihala, jetra, ledvice, živčni sistem in reproduktivne organe. Omenjene kemikalije lahko motijo ​​delovanje endokrinega sistema, nekatere raziskave pa jih povezujejo tudi z neplodnostjo in razvojem nekaterih vrst raka.

Tudi pri parfumih previdnost ni odveč. (Foto: Shutterstock) Pozor Magazin Nevarne snovi v parfumih

Vendar nevarnost ne tiči le v parfumih, zdravju škodljive so tudi tudi dišave v osvežilcih, kozmetiki, v mehčalcih, detergentih za perilo, dišečih svečah.... 

Nedavno nazaj je svetovna organizacija "Delovna skupina za okolje" sporočila, da je v parfumih in drugi dišečih izdelkih mogoče najti samo sledove koncentriranih izvlečekov iz rastlinske snovi. Po njihovem so parfumi sestavljeni v glavnem iz kemikalij, ki pa jih proizvajalec običajno ne navaja, saj gre za poslovno skrivnost. 

Video spodaj evropske potrošniške zveza nas opozarja na nevarnosti kemikalij v vsakdanjem življenju. Spoznali boste, kje vse se nahajajo ter na kakšne načine lahko pridejo v naš organizem. Poudarjena je tudi pomembnost branja etiket na izdelkih in pomen različnih oznak, ki jih najdemo na embalažah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice