Zdravje > Življenjski stil
6363 ogledov

Vas skrbi zdravje pljuč? Na svoj jedilnik dodajte to

brokoli, zelenjava, vrt Profimedia
Osebe z višjo ravnijo vitamina K naj bi glede na obravnavano študijo imeli boljšo pljučno funkcijo v primerjavi s posamezniki z nižjo ravnijo.

Vitamin K najpogosteje najdemo v brokoliju, špinači, rastlinskih oljih, žitnih zrnih in številnih drugih živilih. Naše telo ga potrebuje predvsem za strjevanje krvi in zdravljenje ran. Spletni vir Independent poroča o nedavni študiji, v kateri so raziskovalci ugotovili, da so osebe z višjo vsebnostjo omenjenega vitamina manj verjetno bolehale za astmo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) in piskanjem v pljučih.

Ob zaključku študije so udeleženi strokovnjaki sicer izjavili, da njihove ugotovitve niso dovolj, da bi priporočili uporabo dodatkov vitamina K za ohranjanje zdravja in zdravljenje pljuč. Ob tem so pozvali k nadaljnim raziskavam.

Študija, objavljena v reviji ERJ Open Research, vključuje skupino danskih raziskovalcev iz Kopenhagenske univerzitetne bolnišnice ter iz Univerze v Kopenhagnu. Preučevali so več kot štiri tisoč ljudi, starih od 24 do 77 let. Vsi so živeli v Kopenhagnu.

Nina Radi nova operacija Magazin Nina Radi: Moj dom je postala bolnišnica Alya Magazin Alyo bolezen prisilila v velike spremembe carmen osovnikar Magazin Carmen Osovnikar odpeljali z rešilcem, te diagnoze ni pričakovala

Udeleženci študije so sodelovali pri preizkušanju pljučne funkcije oziroma pri spirometriji, darovali so krvne vzorce ter odgovarjali na vprašalnike o svojem zdravju in načinu življenja. Krvni testi so omogočili temeljit vpogled v nivo vitamina K, medtem ko je test spirometrije meril količino zraka, ki ga zmore oseba izdihniti v eni sekundi ter skupen volumen zraka, ki ga oseba zmore vdihniti v enem vdihu.

Rezultati kažejo, da bi vitamin K lahko igral ključno vlogo pri ohranjanju zdravih pljuč.

Doktor Torkil Jespersen

Rezultati študije so pokazali, da so osebe z nizkimi nivoji vitamina K dosegli slabše rezultate na omenjenih testih. Ti so tudi dvakrat bolj verjetno poročali o simptomih KOPB, 81 odstotkov bolj verjetno o piskanju v pljučih ter 44 odstotkov bolj verjetno o astmi. Doktor Torkil Jespersen, eden od raziskovalcev, je poudaril, da je splošno znano, da ima vitamin K pomembno vlogo pri zdravju krvi. "Najnovejše raziskave nakazujejo na to, da je vitamin pomemben tudi za zdravje srca in kosti. Izredno malo pa je raziskav, ki se osredotočajo na vitamin K in pljuča."

spirometrija, pregled | Avtor: Profimedia Profimedia

"Gre za prvo študijo o povezavi med vitaminom K in pljučno funkcijo v veliki splošni populaciji," dodaja Jespersen. "Rezultati kažejo, da bi vitamin K lahko imel pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih pljuč." Rezultati študije ne spreminjajo trenutnih priporočil glede vnosa vitamina K, vendar kažejo na potrebo po dodatnih raziskavah.

Doktor Apostolos Bossios iz Karolinskega inštituta na Švedskem je dejal, da obravnavana študija nakazuje, da obstaja možnost, da imajo osebe z nizkimi nivoji vitamina K v krvi slabšo pljučno funkcijo.

Pljučne bolezni so tretji najpogostejši vzrok smrti v Združenem Kraljestvu. Čeprav je temu tako, Britanci raziskavam pljučnih bolezni namenjajo zgolj dva odstotka sredstev. Doktor Samantha Walker, direktorica raziskav in inovacij pri britanski organizaciji Astma in pljuča spodbuja k nadaljnim raziskavam, da bi zmogli boljše razumeti, ali so nivoji vitamina K neposredno povezani s pljučno funkcijo, kar pa bi pomagalo razumeti tudi sam vpliv prehrane na osebe, ki imajo težave s pljuči.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 13:56 17.september 2023.

    Študije še vedno dokazujejo, da so kovid vakcine zalo učinkovite..

  • mph2 08:25 17.september 2023.

    Spet širite neumnosti znotraj nekaj resnice. Samo ŽIVALSKA HRANA ima K2, ki je daleč bolj razpoložljiva oblika K vitamina, v rastlinah je samo inferioren K1.