Zdravje > Življenjski stil
2454 ogledov

Zato Facebook škodi vašim dihalnim potem

To ni prva študija, ki je pokazala, da Facebook ni dober za zdravje.

Če se je s pojavom televizije zmanjšal obisk družabnih dogodkov, je pojav interneta in še posebej socialnih omrežij to samo še potenciralo. Nekatere raziskave so tako že pokazale, da nevrotični in osamljeni ljudje uporabljajo Facebook bolj pogosto kot ljudje, ki niso osamljeni.

Zadnja raziskava pa celo ugotovija, da imajo ljudje z več prijatelji na Facebooku več težav z zdravjem, zlasti z okužbami zgornjih dihal. Tveganje za okužbo je bilo večje pri ljudeh, ki so poročali o anksioznosti, ki jim jo povzroča Facebook.  

Aleksandra Pokorn Meško Vsiljive misli Zdravje "Značilne za pretirano odgovorne in pretirano zanesljive ljudi"

Kot navaja študija raziskovalcev Univerze Regis v Coloradu, se ta anksioznost kaže v zaskrbljenosti; ko nekdo ne odgovori na vaš komentar ali sporočilo ali ne sprejme prošnje za prijeteljstvo.

Članek, ki je bil objavljen v reviji Computers in Human Behavior navaja, da se pri porabnikih, ki so kazalu tesnobo zaradi uporabe Facebooka, kaže tudi vzorec povečanega števila dnevnih prijav na Facebook, kar vpliva na z anksioznosjo povezanimi vedenjskimi vzorci in slabše zdravje.  

Raziskovalci so to ugotovili z analizo odgovorov 89 študentov, ki so sodelovali v raziskavi o splošnem zdravju in navadah pri uporabi Facebooka. Raziskovalci so deset tednov sledili anketirancem, njihovem zdravstvenem stanju in seveda Facebook navadam.

Prišli so do zaključka, da je tesnoba povezana z Facebookom povzročila tudi večje število okužb, predvsem tistim, ki imajo več prijateljev na Facebooku. Anksioznost Ženske še posebej na udaru Zdravje Anksioznost pogostejša, kot so pričakovali  

Na splošno je uporaba Facebooka in časa, ki ga porabimimo za to družbeno omrežje povezana s slabšim zdravjem, pojasnjuje avtor študije Jay P. Campisi:  "Če se želite počutiti manj osamljene, srečnejše in bolj zdrave, buljenje v mobilni telefon ali računalnik ni pravi način," je dodal. 

Zapravljate svoje življenje

To ni prva študija, ki je pokazala, da Facebook ni dober za zdravje. Prejšnje raziskave so namreč že potrdile, da se zaradi daljšega zadrževanja na Facebooku počutite slabše, saj menite, da s tem zapravljate svoje življenje in to ne glede na vsebino, ki jo prebirate ob tem.  V primerjavi s deskanjem po internetu namreč Facebook velja za nekoristnega in na splošno izguba časa, kar seveda vodi do slabšega razpoloženja. Tovrstne raziskave kažejo, da uporaba Facebooka povečuje negativne občutke kot so depresija, osamljenosti in ljubosumje..

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 08:12 20.september 2017.

    Po večini je to res. Odvisno pa je od posameznika, čemu uporablja FB. Ali ga uporablja za kontakt s prijatelji, ali ga uporablja za informiranje drugih o svojih izdelkih, opozarjanje na sistemske nepravilnosti, delitve člankov o novih izumih, delitve idej ...prikaži več in izkušenj o naravnem življenju...

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 07:20 20.september 2017.

    totalna bedarija , laž