Zdravje > Življenjski stil
890 ogledov

Trije razlogi, zakaj je meditacija dobra

meditacija, sprostitev
1/4
Žurnal24 main
Strokovnjaki so si enotni, da ima meditacija številne pozitivne učinke na um in telo.

Ljudje meditirajo zaradi različnih vzgibov na različne načine. Meditacija je lahko tako enostavna kot tiho sedenje, pri katerem se osredotočamo na dihanje ali na mantre. Strokovnjaki so si enotni, da ima meditacija številne pozitivne učinke na um in telo.

1. Dobra za telo

Znanstveniki, ki zbirajo podatke o meditaciji, so ugotovili, da redna meditacija ne ukrepi le delovanja uma, temveč tudi telesa, so zapisali na portalu Chopra. Raziskave kažejo, da meditacija preprečuje bolezni srca, zmanjšuje bolečino in krepi imunski sistem.

Povezave med umom in telesom ter stresom in boleznimi potrjuje tudi znanost. Meditacija naposled zmanjšuje proizvodnjo stresnega hormona kortizola, kar pomeni, da se znajo ljudje, ki pogosto meditirajo, bolje prilagoditi na stresne situacije in fiziološki odziv na njih.

2. Dobra za odnose

Meditacija nam pomaga, da se povežemo in usmerimo v naše resnično bistvo, kar pa nam paradosklano pomaga tudi, da se oddaljimo od lastnega ega in se naposled lažje povežemo z ljudmi okoli sebe. Svetovalci za para ugotavljajo, da ko parom, ki se k njim obrnejo na pomoč, svetujejo meditacijo, ti postanejo manj jezni ter bolj smaozavedni in ljubeči.

3. Ker lahko spremeni vaše življenje

V hitrem vsakdanu je dobro vedeti, da obstaja praksa, s katero se lahko umirimo in dokazano deluje. Strokovnjaki se strinjajo, da že samo nekaj minut globokega dihanja umiri um in zmanjšuje depresijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.