Zdravje > Življenjski stil
2031 ogledov

Zato se ne spomnimo stvari, ki smo jih počeli med spanjem

Hladilnik ponoči
Ponoči počnete stvari, ki se jih zjutraj ne spomnite?

Če med spanjem ugasnete alarm, se pregrešite s hrano, govorite ali hodite in se tega zjutraj ne spomnete, ni z vami nič narobe. Za luknjo v spominu obstaja znanstvena razlaga.

"Lahko se zgodi, da ste budni in se lahko odzivate na stvari. Ampak ob tem niste dovolj zbujeni, da bi si to zapomnili. Če se ljudje hitro zbudijo in se njihovi možgani še vedno lovijo, je veliko primerov, ki se prehoda med spanjem in budnostjo ne zavedajo," je za The Huffington Post dejal strokovnjak Dawson.

Budnost ni vedno hipna

Prebujanje je ena stvar. Toda način, na katerega se zbudimo, je precej dolgotrajen proces in se lahko razlikuje od osebe do osebe. "Vsi domnevajo, da je prehod iz spanca do budnosti hipen, odprete oči, se zbudite, ste budni," je jasen Dawson. A gre za bolj zapleten proces, kot je videti.

"Za večin ljudi, ki ponoči dobro spijo in se normalno zbudijo zjutraj, je tranzicija iz spanca do budnosti precej hitra. Če pa vam primanjkuje spanca in se zbujate sredi noči, lahko vaši možgani rabijo več časa, da se zbudijo," je razložil strokovnjak.

Komentarjev 1
Sorodne novice