Zdravje > Življenjski stil
13855 ogledov

Že mesec dni prej lahko začutite te simptome, znaki tudi zunanji

Več kot 50 odstotkov ljudi, ki so dobili srčni napad, je imela znake že mesec prej, je pokazala nedavna ameriška študija. Zato bodite pozorni na šest znakov, ki se lahko pojavijo mesec dni pred srčnim napadom, saj vam to lahko reši življenje. Delite jih tudi s svojimi najdražjimi.

srčni napad, bolečina Video: Rešite si življenje! Zdravje Srčni infarkt: Kako preživeti, če si sam?

Raziskava The Cedars-Sinai Heart inštituta v Los Angelesu, je pokazala, da bi znake srčnega zastoja lahko prepoznali že mesec dni prej. Ameriški kardiologi so pregledali zdravstvene kartoteke moških, starih od 35 do 65 let, ki so utrpeli srčni zastoj. Podatki raziskave so pokazali, da je 56 odstotkov bolnikov imelo v tednih pred napadom bolečine v prsih, 13 odstotkov kratko sapo in štirje odstotki vrtoglavico, omedlevico ali občutek razbijanja srca.

In kakšni so ti znaki?

Srčni infarkt | Avtor: Profimedias Profimedias

  • Neobičajna utrujenost: Če ste ves čas utrujeni in to tudi zjutraj, ko vstanete, čeprav je bilo spanja dovolj, bo treba k zdravniku
  • Motnje spanja: Opozorilni znak srčnega napada je tudi motnja spanja oziroma nenadna sprememba spalnih navad. Gre za to, da vam podzavest pravi, da je nekaj narobe. Če se torej pogosto zbujate, ponoči morate pogosto na stranišče, ste ves čas žejni in za to ni logične razlage, obiščite zdravnika.
  • Zasoplost: Če srce dobi manj krvi, to pomeni, da pljuča prejmejo manj kisika kot običajno. Če imate težave z dihanjem, je to lahko znak, da je nekaj narobe s srcem.
  • Prebavne motnje: Naslednji opozorilni znak srčnega napada so lahko tudi prebavne motnje. Če torej niste pretiravali z začinjeno hrano, prebavne motnje pa ne izzvenijo v nekaj dneh, je mogoče čas za alarm. 
  • Tesnoba: Če opazite, da ste ves čas tesnobni, razdraženi in nimate pravega vzroka za to, je mogoče krivo srce. Osebe, ki so preživele napad, pravijo, da so se zelo čudno počutile, da jih je začela mučiti neznanska tesnoba in občutek, da se jim bo zgodilo nekaj hudega. 
  • Težke roke: Če vaše srce ne dobiva dovolj kisika, živci impulze o tem pošljejo v hrbtenico. Živci, ki so povezani med srcem, hrbtenico in rokami, pošiljajo impulze, ki lahko povzročajo bolečine v vaših rokah. Bodite pozorni na odrevenele, težke in slabotne roke.

Srčne bolezni: Zunanji znaki

Tveganje za srčne bolezni se lahko pokaže tudi na ušesih, očeh in prstih, navaja CNN, ki povzema nekatere študije. Čeprav se sliši dokaj nenavadno, obstajajo tudi zunanji znaki za srčni infarkt, na katere bodimo pozorni, dodajo. 

Guba na ušesu

Eden od zunanjih indikatorjev srčnega infarta je lahko diagonalna guba na ušesih ali Frankov znak, poimenovan po ameriškem zdravniku Sandersu Franku, ki je ta opozorilni znak tudi prvi opisal. Študije so pokazale, da obstaja povezava z vidnim zunanjim zgibom na ušesu in povečanim tveganjem za aterosklerozo, ko se na notranjo stran žilne stene začno nalagati krvne maščobe.

Več kot 40 študij je pokazalo povezavo med to gubo na ušesu in povečanim tveganjem za aterosklerozo, čeprav vzroka za to še ne znajo pojasniti. 

 | Avtor: BMJ BMJ

Maščobne obloge ali ksantomi

Naslednji pokazatelj težav s srcem so rumenkaste podkožne maščobne obloge - poznane kot ksantomi, ki se lahko pojavijo na komolcu, kolenih, vekah in na zadnjici. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Obloge kot takšne so neškodljive, vendar lahko pomenijo znak, da imate težave s srcem. Najpogosteje se pojavljajo pri ljudeh z gensko boleznijo, imenovano družinska hiperholesterolemija ali bolezen povišanih vrednostih slabega ali LDL-holesterola, ki je posledica genske okvare in se prenaša s staršev na otroke. Raven tega holesterola je tako visoka, da se prične nalagati v podkožju. Na žalost se te maščobne obloge nabirajo tudi na arterijah, ki skrbujejo srce s krvjo.

 

Navzdol ukrivljeni nohti

Tudi ukrivljeni nohti navzdol so lahko znak, da je nekaj narobe s srcem. Nohti spreminjajo obliko, postajajo debelejši in širši zaradi nabiranja tkiva. Spremembe na prstih, ki se običajno pojavijo na obeh rokah, sicer ne bolijio, so pa lahko znak za bolezni srca. Razlog je v tem, da oksigenirana kri ne pride pravilno do nohtov, zaradi česar pride do prekomernega razrasta tkiva na nohtih. Takšne nohte poimenujejo tudi Hippokratovi nohti, simptom je namreč opisal že grški antični zdravnik Hippokrat v petem stoletju pred našim štetjem.

 | Avtor: BMJ BMJ

Obroč okoli šarenice

Znak za maščobne obloge v telesu je tudi sivi obroč okoli šarenice. Ta tako imenovani "arcus senilis" se začne na vrhu in dnu šarenice in počasi napreduje, dokler se ne oblikuje v popolni obroč. Maščobni obroč, ki ne vpliva na vid, ima okoli 45 odstotkov ljudi, starejših od 40 let in približno 70 odstotkov ljudi, starejših od 60 let. Prisotnost tega maščobnega obroča je bila povezana z nekaterimi dejavniki tveganja za koronarna bolezen srca.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Ustna votlina

Študije so pokazale, da so vnetja dlesni in izguba zob simptom bolezni srca in ožilja. Usta so namreč polna bakterij, tako dobrih kot slabih. Slabe bakterije lahko vstopijo v krvni obtok iz ust in povzročijo vnetje v krvnih žilah, kar lahko povzroči bolezni srca in ožilja.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Modre ustnice

Sprememba barve ustnic je prav tako lahko znak za bolezni srca. Čeprav so običajno rdeče, lahko pri ljudeh s srčnimi težavami prevladuje modrikasta barva (cianoza), ker srčno-žilni sistem ne prenaša oksidirane krvi v tkivo. Seveda modre ustnice dobimo tudi ob zelo hladnem vremenu ali na visoki nadmorski višini, kar je začasni znak pomanjkanja kisika in bo hitro izginil. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice