Zdravje > Življenjski stil
2939 ogledov

Kakšno je normalno število “golobčkov”?

smrad Profimedias
Ste vedeli, da vegetarijanci spuščajo manj smrdeče?

Sodeč po nedavni raziskavi objavljeni v reviji Healthy and Natural World, je povprečno število prdcev za zdravo osebo okoli dvajset na dan. Število se lahko močno spreminja glede na prehranjevalne navade.

Vegani, ki uživajo hrano bogato z vlakninami in ogljikovimi hidrati, naj bi pogosteje spuščali vetrove kot ostali. Vegetarijanci, naj bi jih spuščali enako pogosto kot tisti, ki jedo meso, a so prdci vegetarijancev manj smrdeči.

Večja količina vetrov, ki močno smrdijo, bi lahko kazala tudi na intolerantnost na laktozo ali celo na razdražljivo črevesje ter na težave s prebavo.

Tudi zdravi

Sicer pa je spuščanje vetrov še vedno znak zdrave črevesne aktivnosti, ki lahko pomaga celo pri preprečevanju nekaterih bolezni. Strokovnjaki z Univerze Exeter so ugotovili, da je eden najbolj smrdečih plinov našega telesa, vodikov sulfid, tudi koristen. Sposoben je namreč ščititi mitohondrije in s tem zmanjšati tveganje za diabetes, infarkt in možgansko kap.

Komentarjev 1
  • Avatar gujdek
    gujdek 21:28 23.julij 2017.

    Najbolj hinavski so tihi.., zgodaj zjutraj na nabito polnem avtobusu. Nikoli ne veš, kdo je njegov avtor. Običajno množica obsodi tistega, ki je najgrši...