Zdravje > Življenjski stil
1365 ogledov

Kdaj zamenjati ščetko?

zobna ščetka zobna pasta Shutterstock
Na povprečni zobni ščetki se nahaja več kot 10 milijonov bakterij — tudi E.coli, ki povzroča diarejo ter hude trebušne krče in bruhanje, je pokazala raziskava Univerze v Manchestru. Poleg tega pa je na vaši ščetki v povprečju od 100 do 200 vrst peroralnih bakterij iz ustne votline.

Ob tem mikrobilog z Univerze v Arizoni Charles Gerba opozarja, da se lahko stvari še poslabšajo, če ščetko hrnaite v radiju treh metrov od straniščne školjke, saj se lahko kapljice, ko potegnete vodo, prek zraka prenesejo na vašo ščetko.

"Kar pomeni, si lahko zobe umivate s tem, kar ste mislili, da ste spustili v odtok," je povedal Gerba.

Nova tudi po bolezni

"Bistvo zobne ščetke je, da spravite bakterije iz svojih ust, zato boste na njej v vsakem primeru imeli nekaj bakterij. Zato je pomembno, da krtačko temeljito sperete z vodo po ščetkanju in odstranite bakterije, preostalo zobno pasti in druge ostanke," pravi Maria Lopez Howell, zobozdravnica in predstavnica Ameriškega zobozdravstvenega združenja.

Strokovnjaki svetujejo, da ščetko zamenjate vsake tri oziroma štiri mesece in da kupite novo potem, ko ste bili bolni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.