Šport > Nogomet
67 ogledov

Mamić ni več predsednik Dinama

Mamić Dinamo Zagreb Evropska liga po porazu s Černomorcem Davor Puklavec/Pixsell
Zagrebški poslovnež vsaj formalno ne bo več prvo ime hrvaških nogometnih prvakov.

Kontroverzni Zdravko Mamić ni več izvršni predsednik zagrebškega Dinama, temveč le še svetovalec v klubu, je danes obelodanil na novinarski konferenci, potem ko je Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) v ponedeljek objavil, da je razširil preiskavo, saj naj bi Mamić in druščina Dinamu vzeli še 9,1 milijona evrov.

Mamić je dejal, da je to odločitev sprejel, da bi Dinamo lahko nemoteno deloval v prihodnosti. "To počnem zato, da bi Dinamo lahko šel v prihodnost in da na čelu ne bo Zdravka Mamića, da ne bi tega zlorabljali," je dejal Mamić na novinarski konferenci, na kateri novinarji niso smeli postavljati vprašanj.

Dodal je, da se je politika odločila tudi njega uničiti, prav tako pa tudi Dinamo, od katerega so vsi dvignili roke, preden ga je sam prevzel. Poudaril je, da davčne revizije nikoli niso odkrile nepravilnosti v poslovanju Dinama.

En nov osumljenec

Ob Zdravku Mamiću so v novo preiskavo vpleteni tudi njegov brat Zoran, sin Mario, nekdanji glavni direktor in član uprave Dinama Damir Vrbanović ter podjetnika Igor Krota in Sandro Stipančić.

Edini novi osumljenec, ki ga ni bilo v prejšnjih preiskavah, je menedžer Nikki Vuksan. Ker se vsi razen Vuksana po plačilu varščin že branijo s prostosti, Uskok ni zahteval zapora zanje.

Pod drobnogledom spet prestopi

Tudi v najnovejši preiskavi sumijo, da so se Mamić in drugi povezali v zločinsko združenje, ki je vleklo denar od prestopov Dinamovih nogometašev z nepravilnim gospodarskim poslovanjem prek podjetij v tujini.

Sumijo, da se je Zdravko Mamić z drugimi dogovarjal za fiktivne pogodbe med Dinamom in tujimi podjetji iz Velike Britanije, Švice, Združenih arabskim emiratov, Svetega Vincenta in Grenadin, Belizeja, Hongkonga, Gibraltarja in ZDA, in to za neobstoječe usluge posredovanja ob prestopih igralcev. Tuja podjetja so izdajala račune za neobstoječe usluge, ki jih je zagrebški klub plačal.

Uskok sumi, da so osumljeni iz Dinama pobrali najmanj devet milijonov evrov. Že od prej pa Mamića obtožujejo, da je z bratom Zoranom, Vrbanovićem in davkarjem Milanom Pernatom Dinamo oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v višini skoraj 1,6 milijona evrov ter da je preko "off-shore" podjetij od leta 2004 iz Dinama povlekel več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.