Šport > Nogomet
133 ogledov

Začetek sojenja hrvaškemu Don Corleoneju

zdravko mamić EPA
Na osiješkem županijskem sodišču je za danes napovedan začetek sojenja nekdanjemu podpredsedniku hrvaške nogometne zveze (HNS) Zdravku Mamiću.

Svetovalcu zagrebškega velikana Zdravku Mamiću bodo sodili zaradi finančnih malverzacij v zagrebškem nogometnem klubu Dinamo in utaje davkov. Proti Mamiću potekajo še tri preiskave zaradi suma pranja denarja hrvaškega prvaka.

Tožilci hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremenijo Mamića, da je z bratom Zoranom, nekdanjim glavnim direktorjem in članom uprave Dinama Damirjem Vrbanovićem in davkarjem Milanom Pernatom Dinamo oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v višini skoraj 1,6 milijona evrov ter da je preko "off-shore" podjetij od leta 2004 iz Dinama povlekel več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Sporni denar naj bi pridobili z nepravilnim gospodarskim poslovanjem prek podjetij v tujini pri prestopu Dinamovih nogometašev. Med sojenjem je pričakovati tudi pričevanja hrvaških nogometnih zvezdnikov, kot sta Luka Modrić iz madridskega Reala in Dejan Lovren iz Liverpoola.

Mamićevi odvetniki so povedali, da so zanikali vse navedbe iz obtožnice. Mamić pa je večkrat dejal, da gre za "politično motivirano sojenje".

Sojenje so lani premestili iz Zagreba v Osijek zaradi Mamićevih poznanstev z več sodniki zagrebškega sodišča.

Mamić je v začetku lanskega leta zaradi obtožnice in razširjene preiskave odstopil s položaja izvršnega predsednika Dinama in prevzel svetovalno vlogo v hrvaškem prvaku. Sredi lanskega leta pa je odstopil tudi s položaja v HNS.

Uskok je proti Mamiću sprožil še tri preiskave zaradi finančnih malverzacij v klubu, ker sumijo, da je od leta 2008 v teh primerih pospravil v žep več kot 37 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.