Slovenija > Črna kronika
93 ogledov

Radan na zdravljenju v UKC Ljubljana

Ivan Radan Planet TV
Preiskovalna sodnica mu je okoli polnoči odredila mesec dni pripora. Kasneje naj bi ga odpeljali na urgenco.

Po naših neuradnih informacijah je zdravnik Ivan Radan, ki je po pridržanju ostal v priporu, ponoči skušal storiti samomor. Radana naj bi prepeljali v ljubljanski UKC. "Informacije ne moremo potrditi, zaenkrat še zbiramo podatke o tem, kaj se je dogajalo ponoči," so povedali na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. 

Na POP TV pa so predstavili dokumente in dopisovanja s sodelavci, ki naj bi razkrivali, da  je Radan sodelavcem že tožil, da je na oddelku najhuje z bolniki, ki umirajo. Ena zdravnica je po navedbah POP TV celo odklapljala aparate za dihanje in pustila, da so se bolniki zadušili. Pri tem pa sodeč po dokumentih ni bila edina. Omenili so tudi sestre, ki si v nočnem času niso upale klicati zdravnikov, saj so jih ti nadrli. Na oddelku naj bi dobile tudi navodila, naj se lažejo o tem, da imajo poln oddelek in da ne sprejemajo bolnikov. To pa naj bi počeli tudi drugi intenzivni oddelki, ki ne želijo sprejemati nevroloških bolnikov. 

Ponoči Radanu odredili pripor

Preiskovalna sodnica je nekdanjemu zdravniku ljubljanske nevrološke klinike Ivanu Radanu včeraj okoli polnoči odredila mesec dni pripora, saj je presodila, da obstaja ponovitve kaznivega dejanja. "Radana so nato premestili v Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana na Povšetovi," je povedal njegov odvetnik Milan Krstič. "Radan je bil ob takih nečloveških obtožbah o dejanjih, ki jih človek, kot je on, ni mogel narediti, zelo prizadet," je še dejal Krstič, ki pa ne verjame, da bi Radan skušal narediti samomor. "Informacij o tem,  nimam." V popoldanskem času pa se na naše klice ni več odzval.

Kot so pojasnili na okrožnem sodišču Ivana Radana sumijo storitve 24 kaznivih dejanj. Očitajo mu, da naj bi umoril sedem ljudi, devetkrat naj bi neupravičeno snemal oziroma fotografiral svoje umirajoče paciente, ponarejal naj bi uradne listine, zlorabil položaj in šestkrat omogočil uživanje prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu.

Še vedno ne vedo, od kod mu zdravila

Kot smo že poročali, so se prvi sumi, da bi Radan lahko več bolnikom skrajšal življenje, pojavili januarja letos. Oba pacienta, kjer je obstajal začetni sum, pa sta bila upepeljena, zato dokazov ni bilo. Kriminalistična preiskava pa naj bi zdaj potrdila, da je nekdanji zdravnik nevrološke klinike predpisoval psihoaktivna zdravila, predvsem pomirjevalo propofol. Od kod je prejemal zdravila, tudi včeraj na novinarski konfrenci UKC Ljubljana niso znali pojasniti. 

Ivan Radan zaenkrat zdravniško licenco še ima, a v tem trenutku proti njemu tečejo postopki na prvi in drugi stopnji. Zdravniška zbornica naj bi o njegovi usodi presodila v treh ali štirih tednih.

Klinični psiholog in psihoterapevt Peter Praper je v pogovoru za STA dejal, da so pri poklicih, kjer dobi oseba moč, pogostejše narcisoidne motnje. Te dajejo osebi občutek, da je bog. Ocenjuje, da bi lahko tudi narcisoidna motnja vodila zdravnika v ubijanje bolnikov, morda pa je želel zdravnik dejansko pomagati umirajočemu. Morda ga je res želel rešiti muk in pri tem vseeno šel čez mejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • kapibara 08:22 21.maj 2015.

    Hurc pa zdravnik, ki s tem svojim znanjem, še samomora ne zna naredit, .. mogoče je pa s tem pokazal, da se je zmotil..

  • sintesi 06:51 21.maj 2015.

    ni prav kar je storil, še manj pa je prav kar mediji sedaj počnejo.....V VSEH MEDIJIH JE TO PRVA NOVICA. Naj se raje posvetijo lopovom ki so državo pokradli in ljudi spravili v revščino. Posledica tega je vse več samomorov. ...prikaži več Bo za to kdo odgovarjal? Pa niso bolni na smrt! Z butastim folkom kar slovenci seveda smo je res lahko manipulirati, kosti za preusmeritev pozornosti od resničnih problemov kar jih hočeš .....

  • Gara Gara 23:12 20.maj 2015.

    Morda bo zaradi tega tudi malo bolj tumpasti del slovenije dojel,da je treba uzakoniti kontrolirano evtanazijo